Želite li sočniji kolač, šljive možete odmah u posudi posuti žlicom šećera pa neka stoje dok ne budu spremne za slaganje.
Za podlogu:
- 150 g šećera
- 115 g maslaca, omekšanog
- 2 jaja, sobne temperature
- 1 žličica limunova soka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 160 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
Ovaj čokoladni kolač jedan je od najpopularnijih na internetu, pa zašto ga ne probati?
Za nadjev:
- 3 bjelanjka
- 4 žlice šećera
- 200 g šljiva, prepolovljenih i očišćenih i otkoštenih
- 120 g datulja
Priprema:
Prvo pripremite podlogu. U većoj posudi miksajte maslac i šećer dok boja ne postane blijeda, zatim dodajte jaja, ekstrakt vanilije i koricu limuna. Ponovo miješajte da se sve sjedini.
Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dobit ćete gusto tijesto koje treba rasporediti na dno kalupa za torte promjera 2 cm ili kvadratnog kalupa 23 x 23 cm.
U posudu za mikser ubacite bjelanjke i miksajte istovremeno dodajući postupno 3 žlice šećera. Miksajte dok ne dobijete gusti snijeg s čvrstim vrhovima. Odložite na stranu.
Uzmite polovice šljiva i u svaku stavite po jednu datulju. Zatim lijepo poslažite šljive po tijestu, licem okrenutim prema dolje. Kad ste gotovi pospite s preostalom žlicom šećera i sokom koji je ostao u posudi u kojoj ste držali šljive. Želite li da šljive puste više soka možete ih odmah u posudi posuti žlicom šećera neka stoje dok ne budu spremne za slaganje.
Na vrh lijepo prebacite pripremljenu meringu i stavite peći 30 minuta na 180 stupnjeva. Provjeravajte povremeno kolač ovisno o snazi vaše pećnice.
Engleske pogačice pripremite za doručak, ručak i večeru – poslužite ih s maslacem i pekmezom
M. R. S.
Foto: Shutterstock