Pita od šljiva s meringom: Poslastica koja će vam uljepšati ovaj vikend

Kolač od šljiva

Želite li sočniji kolač, šljive možete odmah u posudi posuti žlicom šećera pa neka stoje dok ne budu spremne za slaganje.

Za podlogu:

  • 150 g šećera
  • 115 g maslaca, omekšanog
  • 2 jaja, sobne temperature
  • 1 žličica limunova soka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 160 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice soli

Ovaj čokoladni kolač jedan je od najpopularnijih na internetu, pa zašto ga ne probati?

Za nadjev:

  • 3 bjelanjka
  • 4 žlice šećera
  • 200 g šljiva, prepolovljenih i očišćenih i otkoštenih
  • 120 g datulja

Priprema:

Prvo pripremite podlogu. U većoj posudi miksajte maslac i šećer dok boja ne postane blijeda, zatim dodajte jaja, ekstrakt vanilije i koricu limuna. Ponovo miješajte da se sve sjedini.

Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dobit ćete gusto tijesto koje treba rasporediti na dno kalupa za torte promjera 2 cm ili kvadratnog kalupa 23 x 23 cm.

U posudu za mikser ubacite bjelanjke i miksajte istovremeno dodajući postupno 3 žlice šećera. Miksajte dok ne dobijete gusti snijeg s čvrstim vrhovima. Odložite na stranu.

Uzmite polovice šljiva i u svaku stavite po jednu datulju. Zatim lijepo poslažite šljive po tijestu, licem okrenutim prema dolje. Kad ste gotovi pospite s preostalom žlicom šećera i sokom koji je ostao u posudi u kojoj ste držali šljive. Želite li da šljive puste više soka možete ih odmah u posudi posuti žlicom šećera neka stoje dok ne budu spremne za slaganje. 

Na vrh lijepo prebacite pripremljenu meringu i stavite peći 30 minuta na 180 stupnjeva. Provjeravajte povremeno kolač ovisno o snazi vaše pećnice.

Engleske pogačice pripremite za doručak, ručak i večeru - poslužite ih s maslacem i pekmezom

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!