Hrana i recepti

Hrana i recepti

Popularna nutricionistica otkrila 8 razloga zašto je kava dobra za vaše zdravlje

Shutterstock 1049157986

Vruća ili hladna, kava je naš najdraži napitak!

Ljubitelji kave tvrde da će ona razbuditi brže od bilo kojeg drugog napitka, a prema istraživanjima nudi i određene dobrobiti za zdravlje. O čemu se točno radi za Health je otkrila svjetski poznata nutricionistica i autorica Cynthia Sass.

1. Kava potiče dobro raspoloženje

Jedna je nedavna studija potvrdila ono u što je veća nas vjerovala: Kava je napitak sreće! Znanstvenici su povezali čin ispijanja kave sa pozitivnim emocijama poput zadovoljstva, prijateljstva, mira i sreće. Istraživanja su također potvrdila kako nema negativnih posljedica na naše emocije ispijanje kave.

2. Sadrži antioksidante

Kava je i bogat izvor antioksidanata koji mogu spriječiti ili usporiti razvoj bolesti čiji su uzrok slobodni radikalni, odnosno nusproizvodi stanica naših organizma koje se hrane kisikom. Zbog toga, neki znanstvenici vjeruju da antioksidanti smanjuju rizik od raka.  Znanstvenici smatraju unosom kave u organizam unosimo i dovoljne količine antioksidanata.

Čokoladni kolač bez brašna, ulja i mlijeka! Priprema se u blenderu i uljepšat će vam vikend

Antioksidanti iz kave su povezani sa zaštitom zdravlja srca zbog sastojaka koji smanjuju mogućnost za upalne procese.

3. Može umanjiti šanse da će se kod vas razviti dijabetes tip 2

Analizom proteklih istraživanja su prije 2 godine znanstvenici zaključili kako kava smanjuje rizik od nastanka spomenute bolesti za 6 posto, a na svaku novu šalicu koju popijete ovaj postotak se povećava za istu brojku. Stručnjaci vjeruju kako su za to zaslužni antioksidanti i protuupalna svojstva iz kave.

4. Povezana je i sa zaštitom od drugih bolesti

Istraživanja pokazuju kako ispijanje kave može značiti zaštitu od razvoja raka, bolesti srca i Parkinsonove bolesti. Također štiti od kognitivnog propadanja te sprečava nastanak moždanog udara.

5. Uz nju je svaki napor lakši

Nekoliko je studija pokazalo kako, ako se pije u umjerenim količinama, kava poboljšava cirkulaciju, rad mišića, umanjuje bol i pruža energiju. To bi vam moglo biti od pomoći ako je vaš trening zahtjevan i zahtjeva izdržljivost.

6. Kava ne dehidrira kao što se misli

Kofein je dugo na lošem glasu jer se vjerovalo kako pridonosi dehidraciji jer djeluje kao diuretik. Ipak, nova su istraživanja pokazala da je potrebno četiri dana unositi kavu u organizam kako bi se on priviknuo i tako poništio negativne efekte. Na primjer, ako pijete kavu ujutro, a danas ste popili i jednu poslijepodne, moguće da ćete osjetiti što znači diuretski učinak…

Ovaj recept za kruh svaki dan pogleda preko 50.000 ljudi – zanimljiv je i jednostavan

7. Kava bez kofeina isto nudi dobrobiti

Mnogi će se složiti da kad se jednom odreknu kofeina u poslije podnevnim satima bolje spavaju i imaju više energije. Za sve koji misle isto, dobra je vijest da kava bez kofeina također nudi puno zdravlju –  sadrži antioksidante i povećava budnost.

Ipak, ponekad je potreban oprez

Kako kofein utječe na vaše tijelo je povezano s vašim genima, osobe koje imaju spor metabolizam mogu imati problema sa srcem, krvnim tlakom… Kod takvih osoba kofein neće poboljšati fizičke sposobnosti, dapače, umanjit će ih.

Kod nekih osoba kofein može potaknuti probleme s probavom, ubrzan rad srca, anksioznost…

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo