Vrhunski chefovi koje je okupio Kotany predlažu jela koja spajaju tradiciju sa suvremenom kuhinjom.
Zajedničko im je svima da su u tome strastveni i da ih pokreće jedna čvrsta iskrena emocija.
Od onih najmlađih, studenata visoke škole za gastronomiju Aspira pa do legende gastronomije Steve Karapandže kojem se pridružila blogerica Lana Klingor-Mihić, a sve kako bi pripremili tradicionalnu puricu s mlincima, crvenim zeljem i kestenima.
Medenjaci: Imamo najbolji recept za ovu mirisnu poslasticu
Sastojci:
- 1 purica
- svinjska mast
- 1 jabuka
- 1 luk
- pileći ili povrtni temeljac/juha za podlijevanje
- sol
- papar
Mlinci:
- 1 kg brašna
- 1 jaje
- mlaka voda
- sol
Priprema:
Očišćenu puricu dobro obrišite kuhinjskim papirom (može se nabosti slaninom), malo posoliti i ostaviti neko vrijeme da se navlači sol.
Unutrašnjost purice premazite solju i dodajte glavicu luka i jabuku prerezane na četvrtine i vezane špagom. Tako pripremljenu puricu naglo zapecite u plitkoj ugrijanoj masnoći, podlijte temeljcem ili juhom i nastavite peći u pećnici na 200°C oko 2-3 sata dok ne omekša.
Za vrijeme pečenja zalijevajte vlastitim sokom. Pečeno meso izvadite iz pećnice na toplo, a masnoću od pečenja podlijte s malo juhe, prokuhajte i procijedite, te ostavite na toplom do upotrebe.
Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica od oko 50g pa ih razvaljajte. Na srednje ugrijanoj ploči pecite razvaljene kuglice s jedne i druge strane.
Tako ispečene mlince zdrobite na manje komade, zalijte kipućom slanom vodom i ostavite 2 minute da odstoje u vodi. Mlince ocijedite i jos vruće zamastite sokom od pečenja.
CRVENI KUPUS
- 1 kg crvenog kupusa
- 1 luk
- 1 jabuka
- 30 g maslaca
- 4 žlice Balsamica
- 4 dl crnog vina
- 4 žlice želea od ribizla
- žličica šećera
- 1/4 štapica cimeta
- 4 borovice (klek)
- klinčić u prahu
- sol
- papar
Germknedle – recept za austrijsku poslasticu
Priprema:
Crveni kupus naribajte, luk sitno nasjeckajte, a jabuke oguljene i bez koštica narežite na kriške. Na maslacu staklasto propirjajte luk, dodajte jabuke, nakon kratkog vremena i narezani kupus. Uz miješanje još prodinstajte 5 minuta, zalijte vinom i octom.
Dodajte žele od ribizla, šećer, cimet i borovnice, te začinite prstohvatom klinčiča u prahu.
Dinstajte oko 2 sata, a okus na kraju dotjerajte dodatkom soli i papra.
Znate li kako pripremiti liker od jaja? Donosimo najjednostavniji recept
Ordinacija.hr