Recept za savršene pokladnice: Pripremite najukusnije domaće krafne - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Recept za savršene pokladnice: Pripremite najukusnije domaće krafne

Fašnički dani nezamislivi su bez slasnih pokladnica, a prave su one punjene domaćim pekmezom od marelica.

Bakine krafne s pekmezom od marelice, a bez glutena

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice ruma
  • ribana korica jednog limuna
  • 2 jaja
  • 60 g rastopljenog maslaca
  • 2,5 – 3 dl toplog mlijeka
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • pekmez i šećer u prahu

Priprema:

U šalicu ili manju posudicu grubo izmrvite kvasac, dodajte mu žlicu šećera i malo toplog mlijeka (oko 50 ml), promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira.

U veliku posudu uspite brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, posolite, dodajte rum i limunovu koricu. Sve promiješajte pa rukom razmaknite brašno iz sredine, napravite udubljenje, tu dodajte jaja, uzašli kvasac, maslac i dio toplog mlijeka pa sve lagano rukom umijesite postupno dodajući i preostalo mlijeko.

Poderane gaće – svi se trgaju za njih! Naučite ih pripremati uz ovaj jednostavan recept

Izradite glatko tijesto (možete si pomoći i mikserom, ali koristite spiralne nastavke). Tijesto poklopite ili prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se na toplom mjestu diže oko sat vremena. Kada se tijesto diglo, premijesite ga pa opet pustite da se udvostruči. Sada obilno pobrašnite radnu plohu, na nju prebacite tijesto, lagano ga premijesite, pokrijte krpom i ostavite tako 15-20 minuta.

Odstajalo tijesto rastanjite pa modlom ili čašom vadite krugove tijesta. Krugove složite na pobrašnjenu kuhinjsku krpu i pokrijte drugom krpom. Neka odmara sljedećih 30-ak minuta. Ostatak tijesta premijesite pa ponovite sve kao prvi put.

Kada tijesto odstoji i opet malo naraste, pržite krafne u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime finu boju. Vadite ih na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće. Malo ohladite svoje krafnice pa ih obilno pospite šećerom u prahu i na svaku stavite po žličicu finog pekmeza.

Fritule – hrskave izvana, mekane iznutra

M. R. S./Slano&slatko

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo