Ako vam se jede nešto slatko, nemate vremena ali imate jagode pri ruci – ovaj recept je pravi spas!
“Shortcake” je originalni naziv ovog kolača, koji iako potječe iz Europe, svoju pravu slavu stječe u Americi gdje je omiljena poslastica!
Najjednostavnije je kupiti biskvit u trgovini, ali ako više volite sami pripremati, donosimo recept i za tijesto čija je tekstura nešto između prhkog tijesta i mekanog biskvita. Ostaje vam samo oprati jagode i kratko ih prokuhati…
Kolač od jagoda – jednostavan desert koji sigurno neće dočekati nedjelju!
Što je potrebno:
- 55 g bijelog šećera
- 12 velikih ili 24 manje jagode, prerezane na 1/4
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- Jedna vrećica šlaga za izradu
- Kupovni biskvit
Priprema:
- U manjoj tavi, zagrijanoj na srednje jakoj vatri, kombinirajte šećer, vaniliju, miješajte dok jagode ne budu gotove, otprilike 5 minuta. Šećer se mora otopiti i mora ostati sirupa.
- Jagode sa sokom stavite u posudu da se potpuno ohlade.
- Biskvite izrežite na okrugle oblike i na njih stavite jagode te šlag, poklopite biskvitom i prelijte sirupom od jagoda te žlicom šlaga.
Ako niste u mogućnosti nabaviti tijesto pripremite ga sami. Recept se malo razlikuje od uobičajenog recepta za biskvit, ali je zato puno ukusniji.
Pizza od palente gotova za taj čas: Obiteljski recept za dane kad vam se ništa ne kuha!
Potrebno za tijesto:
- 375g brašna
- 50g šećera
- 2 žlice praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 jaje
- 180g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
- 200ml hladne mlaćenice
- Tamnog šećera za posipanje
Priprema:
Hladan maslac i suhe sastojke stavite u multipraktik ili u posudu i ručno izmiješajte. Dodajte mlaćenicu i jaje te miješajte. Tijesto neće biti glatko, možda će se malo mrviti.
Izrežite na krugove i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih i 15 minuta. Dok je još toplo, pospajte smeđim šećerom.
A. A.
Foto: Shutterstock