Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vijetnamska ledena kava: Osvježavajući i kremasti napitak spreman u tren oka

Možda niste znali, ali upravo je u Vijetnamu ispijanje kave veliki dio kulture, a uz to što je svi vole, ona je i nevjerojatno ukusna.

Kako se radi o zemlji gdje žive ozbiljni kavoljupci, koji vole da je njihova kava jaka i punog okusa, zašto ne isprobati kako to oni kavu pripremaju. Poseban okus kave sigurno daje i zaslađeno kondenzirano mlijeko, a može se poslužiti hladna ili topla.

Kondenzirano mlijeko se koristi u Vijetnamu skoro za pripremu svega, a popularno je postalo prije puno desetljeća kao zamjena za svježe mlijeko u područjima gdje hlađenje nije bilo moguće.

Iako postoji i vijetnamski aparat za kavu, nije vam potreban, možete koristiti metalni filter za pripremu, a koristiti možete i French press aparat ili AeroPress. Najvažnije je fokusirati se na to kako doći do poznatog jakog okusa ove kave. Recept kojeg donosimo je iznimno jednostavan za pripremu.

Popis voća koje sadrži najviše šećera, ako ste na dijeti pripazite što birate

Potrebna su vam zrna kave jakog okusa kako bi se bolje slagalo sa slatkim okusom kondenziranog mlijeka. Ako baš nemate viška vremena, onda možete koristiti i aparate s kapsulama.

Kako pripremite Vijetnamsku kavu?

Potrebni sastojci

  • 3 žlice mljevene kave po izboru, ali po mogućnosti jačeg okusa
  • 150 ml vruće vode

Priprema:

Ako koristite AeroPress ili obični metalni ili papirnati filter, stavite ga na šalicu.
Dodajte mljevenu kavu u filter i lijepo rasporedite. Dodajte 3 žlice vrele vode da kava upije malo vlage. Nakon što ta voda sva iskapa u šalicu, dodajte ostatak vode. Pomiješajte 5 puta i pričekajte da sva voda iscuri kroz filter u šalicu, otprilike 50-ak sekundi. Na kraju žlicom stisnite kavu da ju iskoristite u potpunosti.

Dodaci receptu:

Vruća kava i kondenzirano mlijeko: Dodajte 1 žlicu kondenziranog mlijeka vrućoj kavi i dobro pomiješajte kako bi napitak poprimio boju karamele. Ako vam je okus prejak, dodajte još malo vruće vode.

Četiri jela koja morate probati uz vaš roštilj: Neobično, drukčije i odobreno od nutricionistice

Hladna kava s kondenziranim mlijekom: Pomiješajte pola šalice kave s dvije žličice kondenziranog mlijeka. Dodajte 4 kockice leda, a sve to pripremite u velikoj čaši. Prelijte ostatkom kave i pomiješajte kako bi se ravnomjerno rashladila.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo