Za najukusniju kajganu na svijetu treba vam samo jedan jednostavan sastojak - pogađate koji? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Za najukusniju kajganu na svijetu treba vam samo jedan jednostavan sastojak – pogađate koji?

Shutterstock

Pripremite se za najukusniju kajganu koju ste ikad probali

Zamislite doručak koji uključuje šalicu omiljene kave, svježi sok i naravno tanjur pun savršeno ukusne kajgane. Svi mislimo da lako možemo pripremiti odličnu kajganu, ali ako malo razmislite, kruže priče da to i nije tako jednostavno.

Kad god stavimo istučena jaja na vruću tavu, otvaramo vrata mnogim pogreškama – od krive jačine vatre, do začina koje stavljate u krivo vrijeme. Nekima se čini da su potrebne nevjerojatne vještine da bi se ovaj doručak pripremio na najbolji način, ali jedan tajni sastojak može sve okrenuti u sekundi.

Nevjerojatnih 10 stvari koje možete napraviti s tekućinom od kiselih krastavaca

Možda ne biste nikada pretpostavili, ali ako dodate u tavu malo vode, dobit ćete najmekanija i ukusnija jaja. Logično je pomisliti kako će voda samo jaja učiniti vodenasta, ali šefovi kuhinja kažu da je ovo najbolji način za pripremu savršene kajgane.

Zašto dodati vodu jajima?

Para koja će se stvorit će i ispariti kada pripremate jaja će ujedno i spriječiti da se ona lijepe za tavu, a gornji dio će ostati mekan. Vatra neka bude srednje jaka, nikako prejaka, jer ne želite da sva voda ispari odmah. Možete dodati i malo maslaca, ali jaja će se ravnomjerno ispeći i samo uz pomoć vode, a ne morate brinuti o unosu viška kalorija.
Možda mislite da ćete isti rezultat postići i ako dodate malo mlijeka u jaja, ali mogli biste se prevariti. Dok će mlijeko isto pomoći zadržati vlagu i smanjiti rizik od prekuhavanja, mlijeko će kajganu učiniti malo tvrđom, pa je ustvari važno znati kakav konačan rezultat želite.

Kako pripremiti savršenu kajganu

Nemojte misliti da samo možete izliti jaja u tavu i malo pomiješati. Kako biste postigli savršenu teksturu. Kako biste postigli savršenu teksturu i balans, koristite žlicu vode na svako jaje. Dakle ako pripremate 3 jaja, dodajte 3 žlice vode. Ako želite da kajgana bude još mekša, dodajte više vode.

Stigle su prve šparoge, a ova brza ideja za doručak uljepšat će vam nedjelju

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo