Hrana i recepti

Hrana i recepti

Spava vam se poslije ručka? Izbjegnite ove tri zamke

Foto: Shutterstock

U nekim zemljama, posebice mediteranskim, odmor poslije ručka katkada se shvaća kao desert poslije deserta. No, ako nam hrana daje energiju, onda se nakon unosa iste ne bismo trebali osjećati umorno. Pogledajte koje su to četiri greške u obrocima zbog kojih nam se spava.

Ništa nas ne može više poremetiti u radnome danu od potrebe za siestom, odnosno poslijepodnevnim kratkim spavanjem, obično poslije ručka. Cijelo jutro smo vrijedni i radišni kao pčelice i onda odjednom poslijepodne sve to nestane i sve što želimo je topli krevet i barem 15 minuta sna. Najčešće kratki odlazak na zrak bude od pomoći, ali ako to nije slučaj, trebali biste razmisliti o promjeni ove tri prehrambene navike.

1. Salata bez proteina

Ako ručak poželite imati u nešto laganijoj varijanti te odaberete salatu, morate paziti da ta salata sadrži proteine. Prečesto su salate prepune hrskavih dodataka ili raznih dresinga koji obiluju ugljikohidratima. Proteini su zbilja važna sastavnica naših obroka jer nam oni daju energiju. Ubacivanjem komadića grill piletine ili, pak, tunjevine u salatu svakako ćemo uspješno i ukusno izbjeći poslijepodnevnu pospanost. 

Pogledajte što sve trebati znati o proteinima!

2. Prevelike porcije

Ako naručujete sebi hranu za ručak, često ćete dobiti prevelike porcije te će vas kalorijski suficit jednostavno umoriti. Umjesto da svaki dan jedete raznoraznu brzu hranu, spremite ručak, temeljen na proteinima, sebi doma. Na taj će način možete kontrolirati ono što jedete. Isto tako, ako baš žudite za hamburgerom, pogledajte kako on može biti zdrav.

3. Pogrešan odabir ugljikohidrata

Ako na poslu jedete grickalice ili slatkiše koji će nam na brzinu podignuti energiju i razinu šećera u krvi, nakon nekoga vremena opet ćete osjetiti umor. Naime, jednako kako je ta energija, odnosno razina šećera u krvi, brzo došla brzo će i otići. Zbog takvih velikih i brzih oscilacija naš će organizam jednostavno poželjeti – malo odmoriti.

Foto: Shutterstock

J. R.

Pročitajte recept za zdrave grickalice sa sezamom, pravu energetsku injekciju!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo