Bole vas leđa? Ovih 5 simptoma ukazuju da morate hitno liječniku - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bole vas leđa? Ovih 5 simptoma ukazuju da morate hitno liječniku

Shutterstock

Bol u leđima često se javlja, a ponekad može biti povod za posjet liječniku.

Ako imate 30 godina, bol u leđima se često može pripisati nekim navikama, kao što je dugotrajno sjedenje, podizanje djeteta pa čak i intenzivan trening. Ako imate 40 ili više godina, tu su ozljede na poslu, početak razvoja artritisa ili nekih zdravstvenih stanja. Iako je bol u leđima čest problem, i mnogi se nekako nose sa simptomima, ponekad nije sve tako bezazleno i važno je posjetiti liječnika

Otprilike 80 posto odraslih osoba će u nekom trenutku života imati problema s leđima, važno je znati koji su simptomi opasni a koji ne. Ako se bol javlja nakon određene aktivnosti,  naprimjer pri podizanju tereta, te ako nestane nakon 72 sata, vjerojatno nemate razloga za paniku. No ako dolazi do pogoršanja simptoma, bol se javlja naglo ili ne prolazi, može u pitanju biti i ozbiljnije stanje koje zahtjeva pregled liječnika. Ortoped i kirurg dr. Douglas Dickson te prof. Kavita Trivedi, stručnjakinja za kontolu boli pojašnjavaju o kojim se simptomima radi.  

Kada bol u leđima zahtjeva pregled liječnika?

1. Jaka, oštra bol: Ova vrsta boli može ukazivati da je došlo do pucanja mišića ili ligamenta, a može u pitanju biti i problem s unutarnjim organom koji se nalazi na tom području.
2. Žareća bol: U ovom se slučaju osjećaj boli može javiti u nogama ili gluteusu, što može otkrivati kompresiju živaca.
3. Iznenadna slabost u nogama: Slabost u nogama može biti uzrokovana pritiskom na živce kralježnice radi stanja kao što su išijas ili spinalna stenoza. Isto tako jaka bol u nogama ponekad može ukazivati na moždani udar. 
4. Inkontinencija: Bol u leđima u kombinaciju s nemogućnošću kontrole crijeva ili mjehura može biti signal ozbiljnog pritiska na živce ili čak infekcije kralježnice, što može biti meningitis. 
5. Trnci u preponama ili mišićima: Ako gubite osjet ili vam se čini da prolaze trnci preponama ili mišićima oko njih, može se raditi o ozbiljnom problemu sa živcima ili kralježnicom.

Trener otkriva 3 jednostavne vježbe kojima ćete se riješiti opuštene i suhe kože na laktovima

Ako osjećate slabost u nogama, muči vas inkontinencija i osjećate trnce, simptomi mogu otkrivati i Cauda equina sindrom (CES), a u pitanju je ozbiljno stanje koje je karakterizirano oštećenjem živaca u kralježnici. U pitanju je stanje koje zahtjeva hitan posjet liječniku kako bi se “oslobodili”  živci i spriječilo daljnje oštećenje. 

Spavanje u ovoj pozi može uzrokovati bolove u leđima

 Krivo odabran položaj može utjecati na probleme sa snom ali i kralježnicom pa činjenica da ste spavali 8 sati ne mora ništa značiti za vaše zdravlje. U pitanju je spavanje na trbuhu, pa iako je taj  položaj je jako ugodan i udoban, može uzrokovati štetu. Odmarati na trbuhu može uzrokovati loš položaj kralježnice na koju stavlja dodatni pritisak. “Ovaj položaj stavlja najveće opterećenje na mišiće kičme i zglobove jer “ravna” prirodno zakrivljeni izgled kralježnice”, pojasnio je Christopher Ornelas, liječnik ortoped.  

OVO JE POZA KOJU LIJEČNICI SAVJETUJU 

Marleen Caldwell, fizijatar, navodi kako je dobro spavati na leđima jer se tako težina tijela raspoređuje na cijelo tijelo, a ne samo na nekoliko važnih točaka. Dodaje kako je leđa potrebno držati u neutralnom položaju ako želite izbjeći bol. Postoje brojne dobrobiti spavanja na leđima, pa može utjecati na smanjenu učestalost glavobolja, smanjuje se bol u sinusima i krvni tlak. Uz to će pogodovati mladolikom izgledu jer ako spavate na leđima nećete pritiskati lice uz jastuk, što kroz dulje vrijeme može uzrokovati bore. 

Znate li koja hrana povećava rizik od nastanka bubrežnog kamenca? Evo što izbjegavati

SPAVATI NA BOKU JE BOLJE NEGO SPAVATI NA TRBUHU

Ova poza spavanja ima svoje dobre i loše strane. Kao prvo, ako spavate na boku, čini se da dolazi do smanjenog osjećaja boli u zglobovima i leđima, prema riječima stručnjaka s portala Helatline. No ovisno o vašem tipu tijela, spavanje na boku može dodati i određen pritisak na kukove i kralježnicu. Ako imate jako široke bokove, možete spriječiti probleme tako da stavite jastuk između koljena. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo