Zdravlje

Zdravlje

Ljubav, čokolada i crno vino gode srcu!

Konzumiranje tamne čokolade, ispijanje crnog vina i sudjelovanje u zdravom ljubavnom odnosu je iznimno korisno za zdravlje srca, tvrde kardiolozi.

Zašto je tome tako? Stručnjaci kažu kako zaljubljene osobe žive zdravijim životom. One  rjeđe puše, fizički su aktivnije i imaju aktivniji društveni život od samaca. Osim toga, ove su osobe izložene nižoj razini stresa i nervoze u svakodnevnom životu.

“Jednostavnije rečeno – osobe u sretnoj ljubavnoj vezi mogu doživjeti neuro-hormonalne promjene koje pozitivno utječu na organizam, uključujući i kardiovaskularni sustav”, pojasnila je dr. Julie Damp, kardiologinja Vanderbilt instituta za srce i krvne žile.

kIstraživanje je pokazalo kako zdravlju srca, osim ljubavi, gode i tamna čokolada te crno vino.

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji se ubrajaju među antioksidanse. Oni pozitivno utječu na zdravlje cijelog organizma pa tako i kardiovaskularnog sustava. Visoka koncentracija kakaa skrivena u tamnoj čokoladi jedinstveni je izvor flavonoida. Ova poslastica je povezana s nižim krvnim tlakom, nižom razinom šećera u krvi i poboljšanom rastezljivošću i opuštenošću krvnih žila. Istraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju čokoladu više od jednom tjedno imaju niži rizik od bolesti srca i moždanog udara u usporedbi s osobama koje ju rjeđe konzumiraju. Tamna čokolada je prava stvar za srce!

Flavonoidi su također prisutni i u crnom vinu. Studije su pokazale kako umjerena konzumacija alkohola (jedno piće dnevno za žene i jedno do dva za muškarce) je povezana s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog udara.

6 razloga za uživanje u čaši vina

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo