Tko je god radio s bilo kojim bezglutenskim brašnom pokušavajući napraviti tijesto koje je tako jednostavno napraviti s brašnom koje u sebi ima gluten, zna koliko muke to može zadati. Pogledajte kako doskočiti tome uz ove jednostavne trikove!
Ako vam i ovi trikovi isprva ne pomognu, znajte da s radom s bezglutenskim brašnima treba strpljenja i prakse.
1. Zamjena brašna
Ako vam u receptu piše da iskoristite manje od 2 do 4 žlice brašna, jednostavno zamijenite brašno bilo kojim bezglutenskim.
2. Preračunavanje količine brašna
Jedna šalica bezglutenskoga brašna jednaka je 140 g glutenskoga brašna. Imajte na umu tu jednostavnu računicu kada idući put budete kuhali.
Napravite sami brašno od kestena!
3. Bezglutensko brašno koje će biti i oštro i glatko
Koristite jednostavan omjer 40:60 u kojem ćete koristiti 40% brašna od cjelovitih žitarica kao što je brašno od kvinoje, smeđe riže, kukuruza i sl. i 60% bijeloga brašna kao što su brašno od krumpira, bijele riže i sl.
4. Prašak za pecivo
Budući da bezglutensko brašno drukčije reagira od onoga glutenskoga, bitno je znati da na svakih otprilike 140 g bezglutenskoga brašna ide žličica praška za pecivo kako bi se ono lijepo i ravnomjerno diglo.
5. Dodavanje bjelanjka
Ako vam je tijesto presuho prije pečenja, dodajte jedan bjelanjak kako biste dobili savršeno tijesto.
6. Zamjena šećera
Zbog bolje vlažnosti brašna, ako vam u receptu stoji da koristite bijeli šećer, zamijenite ga smeđim.
Kako u kratkom roku izbaciti šećer iz prehrane?
7. Koristite jogurt umjesto mlijeka
Kako biste dobili bogatiju teksturu bezglutenskoga brašna, koristite jogurt umjesto mlijeka u jednakome omjeru kako stoji u receptu.
Brašno od zelenih banana – novi hit u mršavljenju i bezglutenskoj prehrani!
Foto: Shutterstock
J. R.