Ne samo da kruh svi volimo, već ga i možemo pripremiti sami – uz malo namirnica i bez provedenih sati u kuhinji.
Ovaj recept je poseban po tome što se za pripremu kruha koristi prašak za pecivo.
Za fermentaciju:
- 285ml hladnog mlijeka
- 225g bijelog brašna
Za ostalo:
- 150g brašna
- 24g praška za pecivo
- 25g maslaca
- 1 žličica soli
- Malo šećera
Kuhate bez začina? Odmah to promijenite jer štite imunitet, živce, probavu i srce
Priprema:
- Pomiješajte mlijeko i brašno (285ml hladnog mlijeka, 225g bijelog brašna) te prekrijte posudu i ostavite 30 minuta
- Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva Celzijevih
- Namastite duboku posudu za pečenje
- Ostale sastojke sad dodajte u posudu povežite miješanjem
- Nakon što je prošlo 30 minuta, dodajte te sastojke u prvu posudu s mlijekom i brašnom.
- Dobro i brzo sve izmijesite te tiejsto oblikujte u disk
- Stavite tijesto u posudu za pečenje te prekrijte masnim papirom
- Prekrijte još jednom posudom za pečenje kako bi se zadržala vlažnost
- Pecite 30 minuta
- Maknite „poklopac“ i papir te ostavite da se peče još 10-ak minuta
Kako napraviti domaći kvas? Uzgojite sami starter od brašna i vode
Varijacije:
Možete koristiti ovu metodu za razne vrste kruha, pa tako možete dodavati svoje omiljeno brašno i žitarice. Kakve god preinake radili svakako pazite da omjer ostane jednak.
Uživajte u mirisu domaćeg kruha i dobar tek!