Među smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije posebno se ističe ona o unosu kuhinjske soli.
Za zdravlje srca i krvnih žila poželjno je unositi do 5 g (jedna čajna žličica), dok u Hrvatskoj prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu – od 11,6 g.
Prije svega umjesto industrijski prerađenih proizvoda koristite što više svježih, prirodnih namirnica te hranu solite “štedljivo“ i nastojte sol zamijeniti zdravijim alternativama.
5 jednostavnih načina kako smanjiti unos soli u organizam
1. Začinsko bilje
Kuhinjsku sol odlično će nadomjestiti začinsko bilje koje je bogato mineralima. Osim što fino oplemenjuje okus jela, začinsko bilje sadrži brojne ljekovite sastojke što jačaju imunitet i poboljšavaju probavu.
Umjesto soli možete dodati origano, bosiljak, kopar, majčinu dušicu (timijan), ružmarin, metvicu, lovor, mažuran, kadulju, kardamom, peršin, sjemenke celera, crni papar…
2. Začinjavajte na kraju kuhanja
U pravilu je potrebna mala količina začinskog bilja da bi juhe, marinade, umaci, riba i plodovi mora, složenci od mesa i povrća, salate, pečenja i druga jela dobila finu aromu. Da biste maksimalno očuvali aromatične tvari, začinite jelo na samom kraju kuhanja.
3. Koristite češnjak i đumbir
Potrebu za soljenjem hrane smanjuju i češnjak, luk, đumbir, čili te klice ljutkastog i slankastog okusa. Također se preporučuje svježe iscijeđen limunov sok i jabučni ocat.
Ideja za ručak: Puretina u marinadi od đumbira
4. Morske alge
Jelo možete “posoliti“ i morskim algama koje obiluju dragocjenim mineralima, aminokiselinama, proteinima i drugim blagotvornim tvarima.
Kao zamjena za sol često se koristi alga kelp koja se nudi u obliku listića i praha, pa se jednostavno dodaje povrću, žitaricama, mahunarkama…
5. Drukčiji začini
Slani okus dobit ćete i pomoću začina koji se pripravljaju prirodnom fermentacijom soje (miso, tamari, shoyu) te fino obogaćuju juhe, variva, umake, salate, pirjano povrće, jela od žitarica…
Osjećate se naduto nakon dobrog ručka? Imamo rješenje!
6. Sjemenke kao začin
Dobrodošle su zamjene za sol sjemenke suncokreta i bundeve – možete ih dodati u rižota, mesna jela, razne salate s povrćem i(li) tjesteninom…
Artičoke – 4 razloga zašto bi trebali češće koristiti ovu namirnicu
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock