Čak i ako niste u prilici sami uloviti svoju ribu vaš morski jelovnik ne mora sadržavati isključivo zamrznute proizvode. Svaka bolja tržnica ima svoju ribarnicu koja nudi velik izbor raznih morskih plodova.
Zajedno s našom sugovornicom zapitali smo kako prepoznati dobru ribu u ribarnici? Ima li spasa nama laicima?
Nutricionista Mirna Trumbetaš ispričala nam je priču:
Kod biranja ribe kao i ostalih morskih plodova treba biti oprezan i paziti kako se bira. U srednjem vijeku su rekli da se riba čuva od izlaska do zalaska sunca, a onda se baca u more. Tako to treba biti jer se u ribi koja dugo stoji povećava količina histamina koji izaziva otrovanje, a nije termolabilan tako da ga termičkom obradom nećemo uništiti.
Upozorila nas je i na način skladištenja ribe. Naime, ona se za vrijeme prodaje mora držati na ledu.
Kada kupujemo ribu važno je vidjeti bistre i pune oči, škržni otvori svijetlo ružičasti sa specifičnim mirisom na more, ljuske koje su priljubljene i ne otpadaju, koža je čvrsta, elastična i metalnog sjaja, sluz ravnomjerno raspoređena, a analni otvor stisnut.
Koju ribu odabrati
Svi već znamo – riba može biti plava ili bijela. Takva podjela posljedica je raspodjele i sadržaja masti u njoj. Plava je masnija, kaloričnija, jeftinija, ali i bogatija korisnim omega-3 masnim kiselinama.
Kako jedenje ribe utječe na vaše zdravlje, ali i na raspoloženje?
Osim po sastavu ribu biramo i po željenom okusu jela. Plava ima nešto jači okus i miris, dok je bijela nježnija i lakša za probavu. Bijela će se termički kraće obrađivati jer ima manje masti koja sporije provodi temperaturu.
Plava riba: tuna, sredela, skuša, losos, inćun, palamida
Bijela riba: zubatac, oslić, škarpina, orada, brancin, grdobina
Koju god odabrali važno je samo da je svježa i vama ukusna. Preporučaju se barem dva riblja obroka tjedno. Sada naoružani zdravljem samo hrabro na tržnicu i dobar tek.
Pripremite tunu u umaku od senfa i meda
Sastojci za 4 osobe:
- 800 grama tune
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice senfa
- 2 žlice meda
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 žlice bijelog octa
Priprema:
Odrežite veliki komad tune debljine tri centimetra iz sredine ribe, tj. trbušnog dijela jer želite postići izgled zaobljenog odreska. Češnjak izrežite na listiće i ubodite u tunu (nožem napravite sitne rezove, velike toliko da se komadići češnjaka mogu utisnuti).
Pola sata prije pečenja napravite marinadu od meda, senfa, ulja i octa. Ostavite tunu u njoj i poklopite posudu.
Imate samo tunu u konzervi i malo vremena? Dovoljno za pripremu božanstvenog i jednostavnog obroka
Pecite na žaru deset minuta, okrećući odreske tri do četiri puta. Tuna je gotova kada se sama odvaja od glavne kosti. Vrlo je važno ne prepeći ju jer ćete izgubiti svu vlažnost i sočnost ribe. Unutražnjost tune bi trebala svijetlo roza, biti gotovo sirova. Razdijelite ju na četiri odreska, prelijte marinadom i dodajte prilog po izboru: rižu ili miješanu salatu.
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock