Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 brzih ljetnih obroka po receptu nutricionistice koji će vas oduševiti

Iskoristite sve prednosti ljetnih namirnica

Sigurni smo da vam na kraj pameti nije stajati u kuhinji cijeli dan i pripremati obroke za obitelj. Iskoristite ljetne namirnice za pripremu ukusnih jela, a pritom ne morate sate provoditi iznad štednjaka

1. WRAP S DIMLJENIM LOSOSOM

Sastojci:

  • Tortilja, integralna, 1 komad, 40  g 
  • Salata, zelena, 2 lista
  • Krastavac, oguljeni, ½ ploda
  • Losos, dimljeni, 50 g 
  • Sirni namaz okus vlasac, 0,5 porcije, 50g

Priprema:

Krastavac oguliti i nožem za guliti koru povrća narezati na tanke šnitice. Gotovu tortilju premazati namazom, složiti svježe povrće i dimljeni losos. Sve zarolati i konzumirati zajedno. 

2. VEGE QUESADILLA 

Potrebni sastojci:

  • Tortilja, 2 komada, 80g
  • Paprika, crvena, 1 plod
  • Paprika zelena, 1 plod
  • Kukuruz, slatki, konzervirani,, 0,2 šalice, 52 g
  • Sir, Gauda, 1 mali komad, 28 g
  •  Maslac 1 čajna žličica, 4,3 g

Priprema:

Na tavici ugrijati maslac. Staviti gotovu tortilju, posuti ribanim sirom ili listićima i složiti sitno sjeckane paprike i kukuruz. Kada je tortilja s donje strane poprimila zlatnu boju, preklopiti i narezati na tri trokutića. Povrće mijenjajte po želji, a slobodno uz trokutiće servirajte malo umaka od vrhnja, svježeg sira i vlasca i dodajte salatu kao prilog da dobijete na volumenu obroka.

3. VOĆNA SALATA SA SLADOLEDOM

Sastojci:

  • Jagode, 50g
  • Breskva, 1 plod
  • Kiwi, 2 mala ploda
  • Sladoled, mliječni, vanilija, 1 porcija, 95 g

Najčešća greška koju radite kada pripremate jelo od rajčice, a upravo je taj korak zaslužan za savršen okus

Priprema:

Voće oprati i oguliti. Nasjeckati nekoliko jagoda, kiwi i 1 breskvu na manje komadiće pa servirati u zdjelici uz 1 kuglicu mliječnog sladoleda od vanilije. U salatu dodajte voće po želji ili koje imate dostupno.

4. EGZOTIČNI SMOOTHIE

Potrebno:

  • Banana, 1 plod, 150 g
  • Nektarina, 1 plod
  • Sok od naranče, nezaslađeni, 1 čaša, 200 g
  • Ananas, 1 šalica, 170 g

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok smjesa ne postane homogena. 

5. ZELENA PALENTA

Potrebno:

  • Kukuruzna krupica, 30g
  • Špinat, 30g
  • Maslinovo ulje, 2 čajne žličice, 10g
  • Češnjak 1 režanj
  •  Sol, ½ čajne žličice, 2,5g

5 grešaka koje stalno ponavljate kad kuhate – profesionalni kuhari savjetuju kako ih jednostavno izbjeći

Priprema:

  1. Špinat najprije oprati, narezati i kratko blanširati pa štapnim mikserom smiksati da bude kremast. Na malo maslinovog ulja pirjati češnjak pa dodati krem špinat i  dobro posoliti. Kratko popirjati skupa da se okusi prožmu. Po želji dodati malo mlijeka u špinat za mliječni okus. 
  2. Palentu skuhati u slanoj vodi prema uputama. Dok je još tekuća, umiješati pirjani špinat da se sve dobro prožme. Ako želite ovdje možete još sve zajedno štapnim mikserom dobro smiksati da dobijete finu zelenu boju. Palentu prebaciti u lim obložen masnim papirom i pustiti da se hladi. Kada je dobro ohlađeno rezati na kocke i poslužiti uz ribu s roštilja i zdjelu salate po izboru. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo