Stigla je jesen, a to znači samo jedno – vrijeme je za umatanje u omiljenu dekicu i poslijepodnevni ritual uživanja u najdražem toplom napitku i kolačićima, sve dok je vani tmurno i hladno ili pada kiša.
Prije nego se odlučite zavaliti u fotelju omiljene slastičarnice, razmislite o tome da se i sami okušate u pripremi slatkih zalogaja koji će osunčati tmurne jesenske dane. Čokoladni mini tartletsi s kremom od kestena i marmeladom od naranče čiju su pripremu u subotu usavršili polaznici #KenwoodKuha radionice, i čiji vam recept donosimo u nastavku, nama zvuče kao idealan način za pretvaranje jesenskog dana u cozy, hygge dan.
Jednostavna i savršena poslastica: Kolač od limuna i badema bez brašna
Za pripremu dobrih slastica potrebno je zadovoljiti par kriterija. Važno je za početak imati dobru volju i još bolji recept, a nakon toga kvalitetne sastojke i kućanske aparate koji će svojim značajkama novopečenim slastičarima omogućiti da priprave smjese i kreme kao pravi profesionalci, rekla je slastičarka Mirjana Špoljar, koja nam donosi i recept za tartletse.
Sastojci za podlogu:
- 300 grama mljevenog Oreo keksa
- 160 grama otopljenog kokos maslaca
- jedna čajna žličica esencije vanilije
- 20 grama mljevenih zobenih pahuljica
Priprema:
1. Mljevene Oreo kekse pomiješajte s esencijom vanilije i zobenim pahuljicama pa dodajte mlaki maslac.
2. Lagano miješajte smjesu sve dok se sastojci ne spoje, a zatim ju utisnite u dno i stranice silikonskog kalupa za tartlet, pazeći da je tijesto svugdje iste debljine.
3. Tako pripremljen kalup stavite u zamrzivač na jedan sat kako bi se dobro ohladio.
4. U međuvremenu pripremite kuhanu kremu od kestena i čokolade.
Sastojci za kuhanu kremu:
- 120 grama kristal šećera
- 0.4 litara mlijeka
- četiri grama gustina
- četiri žumanjka
- jedan vanilin šećer
- 40 grama crne čokolade
- 150 grama maslaca
- 80 grama kesten pirea
- 100 grama marmelade od naranče
- pola litra slatkog vrhnja za šlag
Priprema:
1. Prvo jednim dijelom hladnog mlijeka razradite gustin, pa dodajte žumanjke – jedan po jedan.
2. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom i vanilin šećerom.
3. Kada mlijeko prokuha, ulijte ga u smjesu sa žumanjcima pa sve vratite na laganu vatru i kuhajte dok se na pjenjači ne pojavi želatinasta nit da krema ne curi.
4. Dodajte čokoladu i miješajte sve dok se čokolada ne otopi.
5. Smjesu ulijte u posudu pa ju prekrijte folijom da se ne napravi korica.
6. Kada se krema ohladi, stavite ju u mikser da se razradi i postane glatka, pa dodajte razrađeni maslac i kesten pire.
7. Napunite košarice kremom te u sredinu svake utisnite malo marmelade od naranče.
8. Košarice dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem i čokoladnom dekoracijom.
Pita od šljiva s meringom: Poslastica koja će vam uljepšati ovaj vikend
Ordinacija.hr
Foto: Arhiva