Ako se vaše pamćenje s godinama pogoršava i slabi, vrijeme je da u svakondevnu prehranu uvedete namirnice poput jagoda, bobičastog voća i špinata.
 
Špinat
Istraživanja su pokazala da na pamćenje pozitivno djeluje i špinat. On ne samo da sprječava gubitak pamćenja već ga i poboljšava. Razlog vjerojatno leži u visokoj koncentraciji folne kiseline, koja dokazano okrepljuje pamćenje i kod Alzheimerove bolesti. Sa samo pola zdjelice špinata u organizam unosite dvije trećine potrebne dnevne količine folne kiseline.
Ovo
 lisnato povrće je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa
 koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.
Jagode i bobičasto voće
Borovnice i jagode sadrže fisetin koji stimulira dugoročno pamćenje. Ovo voće također štiti organizam od drugih bolesti povezanih sa starenjem – dijabetesa, bolesti srca i raka.
Jagode i ostalo voće bogato vitaminom C dokazano pomaže u prevenciji
 starosne makularne degeneracije. Istraživanje je pokazalo da je
 svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki  moguće smanjiti rizik
 razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto.
Osim bobičastog voća, dobrom pamćenju pridonose i rajčice, naranče, jabuke, breskve te kivi. Ako baš i niste ljubitelj jagoda, predlažemo da za bolje pamćenje isprobate frape od jagoda.
K. R.

Špinat


