Jaja su namirnica koju je uvijek dobro imati pri ruci – ne samo da su brza i jednostavna za pripremu, nego čine obrok pun proteina i vlakana.
Jaja su prije svega zdrava namirnica, organizmu daju dovoljno vitamina, vlakana, proteina i željeza. Jaja možete pripremiti na bezbroj načina, a evo i razloga zašto biste ih trebali dodati doručku i ručku.
Čuvaju vid: Jaja su bogata jakim antioksidantima zeaksantinom i luteinom koji štite oči od lošeg utjecaja UV zraka te smanjuju rizik od nastanka očne mrene. Skuhajte nekoliko jaja navečer kako bi ujutro imali zdrav doručak ili ih čuvajte u hladnjaku kako bi uvijek pri ruci imali nešto zdravo za pojesti.
Smanjuju osjećaj gladi: Ne samo da će jaja vašem doručku ili ručku dodati puno esencijalnih hranjivih tvari nego će i umanjiti želju za slatkom, prženom i masnom hranom.
Poslastica za one na dijeti: Jedno jaje sadrži oko 70 kalorija, pa su stoga važan dio niskokalorične prehrane. Jedno je istraživanje pokazalo da su pretili ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 posto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Proteini u jajima brže zasite i produžuju osjećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u napasti posegnuti za grickalicama ili zavirivati u hladnjak.
Zobena kaša – 5 razloga zašto je jesti (osim što uravnotežuje šećer i potiče metabolizam)
Smanjuju rizik od raka: Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumanjku jajeta, tako da slobodno možete izbaciti bjelanjak prilikom pripremanja omleta.
Sadrže najkvalitetnije bjelančevine: Jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva te normalan rad mišića i živaca.
Upravo zbog visokog udjela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju. Dobro je znati da jaja daju dulji osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tijekom dana.
Recept dana: Hrskava piletina sa slanutkom i rajčicom
Jačaju mozak: Opet moramo spomenuti kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije te tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Ako posao od vas zahtjeva puno koncentracije, pobrinite se da na dan pojedete dva jaja.
A. A.
Foto: Shutterstock