Prerađena hrana nije bogata hranjivim tvarima, ali zato sadrži dodatne šećere, natrij, masne kiseline ili nepoznate sastojke.
Zanimljivo je kako se ta vrsta hrane nalazi na većini polica u supermarketima. Budući da ne zahtijeva posebnu pažnju pri uzgoju nego se radi i obrađuje tvornički, znači da je i jeftinija te tima i dostupnija. No, zašto biste jeli takvu hranu, ako ju je vrlo lako moguće zamijeniti svježom i hranjivom!
1. KORAK: Izbacite iduće namirnice
Bijelo brašno
Sa 22 posto manje proteina, 75 posto manje vlakana, nedostatkom vitamina i minerala od brašna cjelovitih žitarica ovo je jedna od najgorih prerađenih namirnica. Također, izbacite i ostale namirnice napravljene od bijeloga brašna poput tjestenine i krekera.
Pakirani kruh
Bilo bi idealno kada bi kruh ostao mekan i ukusan i par dana kasnije. Ali, to nažalost nije moguće. Zato izbjegavajte tako pakirani kruh i radije kupite namirnicu napravljenu od sastojaka koji će vam pružiti dovoljno vlakna i hranjivih tvari.
Bijela riža
Prilikom mljevenja riže gube se dobre tvari poput magnezija. Zato radije odaberite smeđu rižu i imajte četiri puta više magnezija u organizmu, a za povećanje vlakana pripremite kvinoju.
Čips
Nema ništa dobro u prženom krumpiru. Radije pokušajte s kokicama, grickalicama koje se broje kao cjelovite žitarice te sadrže brojna vlakna.
Konzervirana juha
Bez obzira radi li se o piletini ili govedini konzervirana juha sadrži četvrtinu preporučene doze unosa natrija u organizam.
2. KORAK: Promijenite namirnice u hladnjaku
Maslac od kikirikija
Brojne marke maslaca od kikirikija sadrže procesuirana ulja puna kolesterola i šećera. Pročitajte deklaraciju, najbolje da maslac sadrži što manje ulja i ne više od 80 mg natrija.
Preljevi za salatu
Kupljeni preljevi puni su loših masti te natrija. Neki od njih sadrže 340 mg natrija u samo dvije male čajne žlice.
Jogurti s okusom
Izbjegavajte kupnju aromatiziranih jogurta koji sadrže čak 25 grama šećera po serviranju. Zamijenite ga s običnim jogurtom te dodajte žlicu svježega voća.
Kobasice, slanina i ostale mesne prerađevine
Crvena i prerađena mesa mogu povećati rizik raka debeloga crijeva. Puni su nečistoća i natrija, a radije ih zamijenite svježe pečenom piletinom ili puricom.
3. KORAK: Očistite zamrzivač
Kupljeni sladoled
Ova, obožavana namirnica puna je aditiva, pa bi bilo bolje da ju zamijenite domaćim sladoledom. Tako ćete sami kontrolirati što stavljate u smjesu.
Smrznuta jela
Brojne večere imaju toliko nezdravih sastojaka da bi se mogli napisati romani. Radije pripremite lakša jela poput piletine i smeđe riže.
Jutarnji sendviči
Izrađeni su od kruha, slanine i sira, a sadrže brojne prerađevine.
Zašto se javlja iznenadna i jaka želja za slanom hranom?
M.S.
Foto: Shutterstock