Bilo da se radi o siru na pizzi, svježem kravljem ili kozjem siru, nitko ne može poreći da se radi o namirnici savršenog okusa!
Iako ga volite, možda se ne znate brinuti o njemu kako treba a da toga niste niti svjesni. Dozvolite siru da diše, ne poslužujte ga dok je jako hladan! Evo što još morate znati o čuvanju i posluživanju sira:
Ne poslužujte ga dok je hladan: Sir uvijek mora biti sobne temperature, čak i ako se radi o tvrdom siru. Izvadite ga iz hladnjaka otprilike 30 minuta prije posluživanja.
Ne režite vrhove: Ako imate sir u kolutu režite ga da poprimi oblik trokuta kako biste uživali u punoći okusa – od sredine do kraja.
Ne bacajte koru: Ovo se odnosi posebno na sireve kao što je Brie. Iako je kremasti centar ono što svi želimo, kora je ono što mu daje potpuni okus i često je najukusniji dio kriške sira.
Ovo su namirnice koje nutricionisti ljeti obavezno imaju u hladnjaku!
Dozvolite da diše: Ne prekrivajte ga plastičnom folijom! Ako čuvate sir u hladnjaku, koristite materijali koji propuštaju zrak.
Izbjegnite sušenje sira: Ako ste ga pohranili u poluotvorenu posudu brzo će upiti mirise, što svakako želite izbjeći.
Pripremite slani sladoled od Nutelle ili kozjeg sira i meda!
Ne kupujte narezane sireve: Zamrznute, naribane ili drobljene… Tako se gubi punoća okusa ove ukusne namirnice. Po potrebi ga samo naribajte kod kuće prije upotrebe.
Iskoristite ostatke: Odmah! Napravite pitu, umak ili sendvič sa topljenim sirom…
A.A.
Foto: Shutterstock