Psiha

Psiha

Što je alergijski marš i što ne smijemo raditi kada zaustavljamo krv iz nosa?

Foto: Shutterstock

Djeca do treće godine svog pedijatra ili hitnu službu posjete i do desetak puta godišnje, i to najčešće zbog bolesti gornjih dišnih putova.

Dr. Željke Roje se više od 20 godina usavršavala na području otorinolaringologije u Hrvatskoj i inozemstvu, a nebrojene je sate provela s djecom i roditeljima u ambulanti. Inspiracija za pisanje priručnika, koji se može kupiti putem stranice biramzdravlje.hr, mali su joj pacijenti i zbunjeni roditelji te želja da im pomogne brzo i stručno. Cijeli intervju pročitajte ovdje, a sada donosimo odgovore na neka najčešća pitanja.

Što je alergijski marš?

Alergijski marš je termin koji opisuje kako alergijska bolest napreduje tijekom života. Obično započinje ekcemom (dermatitisom) u prvim mjesecima djetetova života. U između jedne trećine i jedne polovine djece povezan je s alergijom na hranu, koja je najčešća u prve tri godine života. Alergija na hranu može uzrokovati probavne simptome (proljeve, grčeve i sl.). U kasnijem djetinjstvu i adolescenciji prevladavaju respiracijski simptomi (rinitis i astma).

Što svaki roditelj mora znati o trećem krajniku: Kada operirati i kako može izazvati smetnje sluha

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?

Više od 90 % krvarenja iz nosa u djece je iz prednjeg segmenta nosa u kojem se nalazi splet krvnih žilica i lako je rješivo konzervativnim putem. Ipak, uvijek valja provjeriti krvari li dijete sprijeda na nos ili otraga pa primarno guta krv. U opisanoj situaciji uvijek je to krvarenje sprijeda. Međutim ako krvari primarno straga, dijete valja odvesti u hitnu medicinsku službu i potražiti pomoć, jer se u takvim slučajevima ne radi o krvarenju iz Kiesselbachova pleksusa već o krvarenju iz neke veće krvne žile iz stražnjih dijelova nosnih šupljina ili nosnog dijela ždrijela. Kao razlog krvarenja iz stražnjih dijelova nosa mogu biti zapuštena strana tijela nosa, tumori, anomalije krvnih žila što traži dodatnu obradu i vjerojatno kirurško liječenje.

Što učiniti?

Prvo i osnovno pravilo jest: Ostanite mirni i djelujte tako i na dijete.

Posjednite ga/ju na sebe leđima prema vašem trbuhu i nagnite dijete lagano prema naprijed.

Dijete mora držati otvorena usta i pustiti da izađe iz usta krv ako se slučajno slijeva dijelom u ždrijelo. Ne gutati krv!

Pritisnite na prednju trećinu nosa uz sam vršak i držite čvrsto 5 minuta bez povremenog popuštanja i provjeravanja je li prestala teći krv ili nije.

Na taj način radite izravan pritisak na mjesto krvarenje kako biste radili i s bilo kojom drugom ozljedom na licu ili tijelu, zar ne?

Možete staviti hladni oblog na obraze i nos, jer na taj način potičete vazokonstrikciju (stiskanje) krvnih žila i smanjujete krvarenje.

Ako krvarenje nije prestalo pokušajte još jednom sve ispočetka.

Cijelo vrijeme pričajte s djetetom umirujućim glasom o nečemu što mu je zanimljivo i drago kako biste ga relaksirali i odvratili pažnju od krvarenja. Možete mu pjevati neku omiljenu pjesmu ili pričati priču koju voli!

Ako krvarenje i nakon drugog pokušaja zaustavljanja na opisani način nije prestalo, pokušajte na stranu iz koje krvari staviti komad vate velik otprilike 3 cm u promjeru koji ste prethodno natopili vazokonstrikcijskim kapima za nos (tzv. „obične kapi za nos“). Nemojte ga gurati duboko u nos tako da ga ne vidite od sprijeda! Morate vidjeti vanjski rub tampona! Tampon neka stoji u nosu 20 –ak minuta.

Ako i nakon toga dijete i dalje krvari, javite se liječniku!

Najčešće pogreške koje se rade tijekom pokušaja zaustavljanja krvi iz nosa su:

1. Zabacivanje glave prema natrag – potiče slijevanje krvi u dušnik i jednjak i može dovesti do povraćanja krvi ili kašlja i gušenja

2. Stavljanje hladnih obloga na vrat – nekorisno!

3. Pritisak na nosne kosti – nekorisno!

U našoj kulturi ove su pogreške vrlo česte i drže se pravilom u postupanju s djetetom koje krvari iz nosa što je potpuno pogrešno!

Može li se pretjerati s antibioticima u dječjoj dobi? Odgovor se neće svidjeti nijednoj mami

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo