Hrana i recepti

Hrana i recepti

Donosimo čak 8 razloga zbog kojih u vrućim ljetnim danima možete bezbrižno uživati uz hladno pivo

Shutterstock

Tko bi rekao?! Od blagotvornog učinka na srce do sprečavanja nastanka karijesa. Evo zašto bi jedno pivce (ili dva) dnevno trebalo imati pozitivan učinak na vaše zdravlje!

1. Za zdravo srce – pijte pivo!

Je li pivo dobro za vaše zdravlje? Moramo vjerovati znanstvenicima jer oni tvrde da je dobro za vaše srce. Ali nemojte se zavaravati kad su u pitanju zdravstvene prednosti piva.

Istraživanje koje su proveli britanski i američki znanstvenici pokazalo je da 4,5 dl piva dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Znači, tajna je u umjerenosti!

Zdravlje srca – što jesti, a što obavezno izbjegavati?

2. Pivo vas štiti od reumatoidnog artritisa

Svaki alkohol, pa tako i pivo, ima protuupalna svojstva koja se povezuju s dobrim učincima na zdravlje srca. To se, također, odnosi i na druge bolesti povezane s upalnim procesima u organizmu.

Istraživanje provedeno na 1,9 milijuna ispitanika, pokazalo je da žene koje dva ili tri puta tjedno popiju alkoholno piće imaju 31 posto manji rizik od reumatoidnog artritisa u odnosu na žene koje nikada ne piju.

Bolujete li od artritisa, ovih 11 namirnica izbacite iz prehrane

3. Dezinficira usnu šupljinu

Hmelj u pivu (slično kao crveno vino i kava) sadrži antibakterijska svojstva koja štite vašu usnu šupljinu od razmnožavanja neželjenih bakterija povezanih s razvojem štetnog plaka na zubima i bolesti desni. Premda pivo pozitivno utječe na zdravlje usne šupljine to ne znači da ne morate nakon njega prati zube! Redovita oralna higijena ključna je za zdravlje zuba.

Oni koji ne brinu o zdravlju usne šupljine imaju 70% veći rizik od bolesti srca

4. Blagotvorno utječe na vid

Čini se da su antioksidansi u vinu i pivu zaslužni za očuvanje vida kod osoba koje umjereno konzumiraju ove vrste alkoholnih pića.

Brojna istraživanja su pokazala da se katarakt i makularna degeneracija manje pojavljuju kod ljudi čija je prehrana bogata antioksidansima. Nazdravimo u to ime!

Što treba jesti za dobar vid?

5. Smanjuje rizik od stvaranja bubrežnih kamenca

Bubrežni kamenci su sićušne i tvrde nakupine minerala koje nastaju u vašim bubrezima, a njihova pojava može biti rezultat dehidracije do koje dolazi zbog krivih prehrambenih navika.

Istraživanje provedeno na 200 tisuća ispitanika, pokazalo je da osobe koje piju jedno pivo na dan imaju 41 posto manji rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Znanstvenici vjeruju da se to može zahvaliti diuretičkim svojstvima piva i drugih vrsta alkohola.

Što jesti ako imate bubrežne kamence?

6. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Svi znamo za dobro poznatu pojavu pod nazivom „pivski trbuh“ pa nije baš jasno kako to može biti povezano sa smanjenim rizikom od dijabetesa?! Rezultati 15 različitih istraživanja pokazali su da umjerena konzumacija alkohola, uključujući i pivo, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 30 posto.

Druga istraživanja pokazala su da kod osoba koje već boluju od dijabetesa, umjereno konzumiranje piva može pomoći u regulaciji razine inzulina i triglicerida.

Dijabetes je uzročnik mnogih bolesti pa i psihičkih poremećaja

7. Čuva zdravlje kostiju

Pivo je bogat izvor silicija, koji je ključan za formiranje i održavanje zdravlja kostiju u ljudskom tijelu. Istraživanje je pokazalo da prehrana bogata silicijem može pomoći u preveniranju i liječenju osteoporoze, osobito kod žena u postmenopauzi koje gube koštano tkivo. Ostale namirnice koje sadrže silicij su cjelovite žitarice, žitarice i povrće uključujući i grah.

Zaboravite na lomljive kosti uz ove namirnice

8. Čuva zdravlje mozga

Silicij može pomoći i zdravlju vašeg mozga jer ga štiti od štetnih tvari koje mogu uzrokovati kognitivne bolesti. Postoji istraživanje koje tvrdi da jedan sastojak hmelja – xanthohumol – sprečava razvoj neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera, demencije i Parkinsonove bolesti. Nazdravimo još jednom u ime dugog i zdravog života!

Ako pijete pivo, manje su šanse da ćete doživjeti preranu smrt

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo