Hrana i recepti

Hrana i recepti

4 “zdrave” namirnice koje biste trebali izbjegavati za doručak

Foto: Shutterstock

Ako ste ikada htjeli izgubiti kilograme sigurno ste primijetili kako vam neke namirnice samo odmažu u tom procesu.

Naravno, da s ciljem mršavljenja mijenjate pretragu, ali morate pripaziti i na one namirnice koje su na glasu kao zdrave, a zapravo vašem tijelu samo štete. Svaka hrana s viškom šećera, soli i masnoćama će vas ostaviti gladnima i nadutima, a postoji mogućnost da ćete zbog toga pojesti još više namirnica tokom dana.

1. Žitarice

Kupovne žitarice uglavnom su pune dodatnih šećera i zbog toga sadrže kalorije. Mogu vam poremetiti razinu šećera u krvi, a biti ćete vrlo brzo opet gladni. Kada kupujete žitarice pokušajte pronaći one sa što manje šećera ili se odlučite za cjelovite koje će vas duže držati sitima.

2. Energetske pločice

Mnogi smatraju kako su energetske pločice zdrave i dobre za mršavljenje. No, većina njih sadrži dodane šećere jednako kao i čokoladni keksi. Probajte pronaći one koje imaju 8 grama šećera i manje.

3. Meso

Nisu sva mesa jednako napravljena. Pazite na prerađene proizvode poput sušenoga mesa, slanina i kobasica. Ove namirnice sadrže natrij i masnoće, ali i proteine. No, uvijek možete naći bolji izvor proteina poput jaja ili graška.

4. Sok

Radije odaberite svježe voće i opskrbiti ćete organizam zdravim vlaknima. Studije pokazuju kako je zdravo popiti samo pola šalice soka dnevno. Naravno, kupovni sokovi su puni aditiva i šećera, pa takve posebno izbjegavajte.  

Dragoljub – ukrasna biljka koja čuva zdravlje

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo