5 zdravih namirnica koje imaju više ugljikohidrata od kriške kruha - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 zdravih namirnica koje imaju više ugljikohidrata od kriške kruha

U zdravoj prehrani najčešći savjeti koji se mogu čuti su oni vezani za izbjegavanje i minimiziranje ugljikohidrata. Međutim, ove namirnice dokaz su da vam nisu svi ugljikohidrati neprijatelji.

Ugljikohidrati koje bismo trebali izbjegavati svakako su oni jednostavni. Poželjni ugljikohidrati oni su koji će vam dati energiju i neće vam tako brzo podignuti razinu šećera u krvi koja će se jednako brzo i spustiti. Jedna kriška bijeloga kruha, za koju se uglavnom misli da je prava riznica ugljikohidrata, ima 13.6% ugljikohidrata.

Pogledajte namirnice koje, zapravo, imaju relativno veliku razinu ugljikohidrata što ide u prilog tezi da ugljikohidrate ne trebate izbjegavati.

1. Slanutak

Slanutak je biljka iz porodice mahunarki koja ima čak 35 grama ugljikohidrata u svojih 100 g. Isto tako, slabo je kalorična jer ima svega 210 kcal u 100 g.

2. Sojino mlijeko

Vjerojatno ne biste nikada rekli da je bilo koje mlijeko velik izvor ugljikohidrata. Međutim, upamtite da je soja, zapravo, biljka iznimno bogata ugljikohidratima. 100 ml sojina mlijeka ima 15 g ugljikohidrata i sveukupno 131 kcal.

3. Jabuke

Vjerovali ili ne, jedna velika jabuka ima 27 grama ugljikohidrata i 114 kalorija! To svakako nije razlog za izbjegavanje ove, kako je zovu, kraljice voća.

Stvari koje niste znali da jabuka može učiniti za vas!

4. Grožđice

Slatke i ukusne, ove sušene zdrave grickalice u 100 g imaju čak 58,5 g ugljikohidrata što je više od duplo više od udjela ugljikohidrata u krišci kruha. Međutim, zbog svoje niskokalorične vrijednosti od svega 123 kcal u 100 g, grožđice će vam poslužiti kao izvrstan i zdrav izvor ugljikohidrata.

5. Batat

Običan krumpir poznat je po velikoj količini ugljikohidrata koje ima u sebi. Međutim, slatki krumpir, odnosno batat srednje veličine ima svega 24 g ugljikohidrata i 105 kcal u 100 g. Savršena namirnica za zdravi međuobrok ili prilog glavnome jelu.

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo