Danas pripremite šarana u pećnici i kruh bez brašna! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Danas pripremite šarana u pećnici i kruh bez brašna!

Shutterstock

Nutricionisti ističu riba ne mora biti skupa da bi bila hranjiva i ukusna. Ako nemate na raspolaganju brancina ili kovača, šaran će biti sasvim dobar izbor.

Uz ribu, kao prilog, možete servirati i kruh koji je pomalo neobičan jer njegov glavni sastojak nije – brašno

Tabbouleh – zdrava libanonska salata od peršina i bulgura

Šaran u pećnici 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • 1 veći šaran, očišćen 
  • 1 glavica crvenog luka (velika)
  • 2 velike rajčice, nasjeckane
  • 1 žlica kurkume
  • 1 žlica sušene limete
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema: 

Na posudu za pečenje stavite masni papir te na njega šarana, ostale sastojke pomiješajte i raspodijelite po ribi. Sve pokapajte uljem te pecite na 180 – 200 stupnjeva oko 30 minuta

Zašto piti sok od cikle? Snižava tlak, čisti organizam, podiže energiju…

Kruh bez brašna

Čak i ako se ne morate pridržavati bezglutenske prehrane, pokušajte pripremiti ovaj kruh za svoju obitelj i budite sigurni da će biti oduševljeni. 

Sastojci:

  • 250 g oraha
  • 4 žlice chia sjemenki
  • 4 žlice mljevenog lana
  • 225 g mljevenih oraha
  • 40 g Free From maslaca
  • 350 ml mlake vode
  • 1 žlica agavinog sirupa
  • 1 žličica soli (ili po ukusu)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite tepsiju s papirom za pečenje. Orahe narežite (grubo, da nisu cijele polovice).
  2. U većoj posudi pomiješajte orahe, mljevene orahe, chia sjemenke i mljeveni lan. Rastopite maslac u mikrovalnoj pećnici.
  3. U drugoj posudi pomiješajte rastopljeni maslac, 350 ml mlake vode, sol i agavin sirup. Dobro promiješajte i dodajte u posudu sa suhim sastojcima. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu gusti smjesu. Ako je smjesa pregusta, dodajte postepeno još mlake vode (žlicu po žlicu).
  4. Od smjese oblikujte duguljastu štrucu ili nekoliko manjih štruca. Možete navlažiti ruke ako se lijepi. Premjestite ih na lim s papirom za pečenje.
  5. Pecite 20 minuta, zatim okrenite štruce i pecite još 20 minuta.
  6. Ostavite da se ohladi i režite.  

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo