Nutricionisti ističu riba ne mora biti skupa da bi bila hranjiva i ukusna. Ako nemate na raspolaganju brancina ili kovača, šaran će biti sasvim dobar izbor.
Uz ribu, kao prilog, možete servirati i kruh koji je pomalo neobičan jer njegov glavni sastojak nije – brašno
Tabbouleh – zdrava libanonska salata od peršina i bulgura
Šaran u pećnici
Potrebni sastojci za 4 osobe:
- 1 veći šaran, očišćen
- 1 glavica crvenog luka (velika)
- 2 velike rajčice, nasjeckane
- 1 žlica kurkume
- 1 žlica sušene limete
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema:
Na posudu za pečenje stavite masni papir te na njega šarana, ostale sastojke pomiješajte i raspodijelite po ribi. Sve pokapajte uljem te pecite na 180 – 200 stupnjeva oko 30 minuta
Zašto piti sok od cikle? Snižava tlak, čisti organizam, podiže energiju…
Kruh bez brašna
Čak i ako se ne morate pridržavati bezglutenske prehrane, pokušajte pripremiti ovaj kruh za svoju obitelj i budite sigurni da će biti oduševljeni.
Sastojci:
- 250 g oraha
- 4 žlice chia sjemenki
- 4 žlice mljevenog lana
- 225 g mljevenih oraha
- 40 g Free From maslaca
- 350 ml mlake vode
- 1 žlica agavinog sirupa
- 1 žličica soli (ili po ukusu)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite tepsiju s papirom za pečenje. Orahe narežite (grubo, da nisu cijele polovice).
- U većoj posudi pomiješajte orahe, mljevene orahe, chia sjemenke i mljeveni lan. Rastopite maslac u mikrovalnoj pećnici.
- U drugoj posudi pomiješajte rastopljeni maslac, 350 ml mlake vode, sol i agavin sirup. Dobro promiješajte i dodajte u posudu sa suhim sastojcima. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu gusti smjesu. Ako je smjesa pregusta, dodajte postepeno još mlake vode (žlicu po žlicu).
- Od smjese oblikujte duguljastu štrucu ili nekoliko manjih štruca. Možete navlažiti ruke ako se lijepi. Premjestite ih na lim s papirom za pečenje.
- Pecite 20 minuta, zatim okrenite štruce i pecite još 20 minuta.
- Ostavite da se ohladi i režite.
A. A.
Foto: Shutterstock