Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dani Zagrebačkih jagoda: Svibanjsko voće godi zdravlju!

Trga kralja Tomislava i ove je godine ugostio tradicionalnu manifestaciju “Dani Zagrebačkih jagoda”. Osim na spomenutoj lokaciji, domaće sočno voće možete kupiti na više od 50 različitih štandova diljem grada Zagreba, i to od sedamdesetak proizvođača ovog voća.

Voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka

kJagode se danas ubrajaju u najpopularnije voće na svijetu. U njihovom
primamljivom okusu i višestrukoj koristi uživaju stanovnici svih
kontinenata. Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600 raznih sorti.

Kad je riječ o njihovom pozitivnom djelovanju na zdravlje, jagode kao “supervoće” u sve većoj mjeri prepoznaje i moderna medicina. One su bogate protuupalnim i antikancerogenim sastojcima. Ukratko, jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka. One sadrže visoke razine antioksidansa, obilje flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana.

Najnovije je istraživanje pokazalo da ovo voće može povećati hormon koji stimulira metabolizam, smanjuje apetit i kontrola šećer u krvi. Adiponektin je hormon koji sagorijeva masnoću, a djeluje u suradnji s leptinom. Ovaj je hormon pak odgovoran za dobivanje i gubljenje na težini.

kOsim toga jagode su sjajan izvor vitamina C i vlakana. Jedna šalica jagoda ima samo 49 kalorija, a sadrži minerale poput magnezija, kalija i kalcija. Konzumacija hranjivih namirnica kao što su jagode predstavlja ključ za održavanje zdrave tjelesne težine.

Jednostavno ih narežite na komadiće, dodajte jogurtu ili žitaricama i eto idealnog međuobroka! S jagodama možete pripremiti i slasne recepte! Predstavljamo vam neke od njh!

Panna cotta s preljevom od jagoda
Semifreddo od jagoda

Ružice od meda s jagodama

Torta od jagoda s kremom od vanilije

Flan od svježih jagoda

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo