Dr. Oz savjetuje: Kako jesti voće? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dr. Oz savjetuje: Kako jesti voće?

Slavni američki kardiokirurg turskog podrijetla Dr. Mehmet Cengiz Oz, široj javnosti poznatiji kao Dr. Oz proslavio se nakon što je 2004. godine nastupio na Oprah Showu. Trenutno Dr. Oz ima svoju emisiju u kojoj savjetuje ljude o osobnom zdravlju.

Jedna od tema koje Dr.Oz najviše zagovara je pravilna prehrana kao put do zdravlja, pa tako ima svoje i drugačije mišljenje o tom kako se jede voće.

Primjerice, većina ljudi smatra kako jesti voće znači samo kupiti voće, nasjeći ga na kriške te staviti u usta. Ipak, to nije tako jednostavno – pročitajte savjete Dr. Oza.

Koji je ispravan način jedenja voća?

Voće ne treba jesti poslije obroka, već na prazan želudac. Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksikaciji organizma, kojeg snabdjeva s velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.

Recimo pojedete dvije šnite kruha, a zatim komad voća. Komad voća je spreman proći ravno kroz želudac u crijeva, ali ga kruh sprečava u tome.

U međuvremenu, cijeli obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu, pospješuje probavu i sokove, pa se cijela masa takve hrane počinje kvariti. Zato dolazi i do napuhnutosti.

To se ne događa s nekim plodovima, kao što su npr. naranče i limuni, jer su oni su već kiseli. Ako jedete voće na ispravan način, steći će te svu tajnu ljepote, dugovječnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu. Također ne zaboravite kako nije preporučljivo piti hladnu vodu nakon obroka, jer to pospješuje pojavu bolesti raka.

Voćni sokovi ili cijeli plod?

Ako želite piti voćni sok – pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti prigrijan sok niti jesti kuhano voće, jer tada ne dobivate njegove hranjive tvari. Kuhanjem uništavate sve vitamine.

Jedenje cijelog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako želite piti voćni sok, pijte ga sporo – gutljaj po gutljaj, jer morate ga pomiješati sa slinom prije gutanja.

Svakog trećeg dana možete jesti voće kako bi brzo očistili svoje tijelo od toksina. Ako tri dana jedete samo voće i pijete voćni sok iznenadit ćete se i sami kad vam prijatelji kažu da izgledate svježe.

Voćke i njihova obilježja

Kivi – mali ali moćni, dobar izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Ima dvostruko više C vitamina nego naranča.

Jabuka – iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidativna i flavonoidna i povećava aktivno djelovanje vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog crijeva, srčani i moždani udar.

Jagoda – spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih žila i slobodnih radikala.

Naranča – svakodnevno vam mogu pomoći kao zaštita od prehlade te snižava kolesterol, sprečava i rastvara bubrežni kamen i smanjuje rizik raka na debelom crijevu.

Lubenica – najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92 posto vode, a puna je glutationa, koji pomaže i pojačava imuni sustav. Također je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalaze vitamin C i Kalij.

Guava i papaja – guava i papaja su šampioni po sadržaju vitamina C. Guava je također bogata vlaknima koja pomažu sprečavanju opstipacije. Papaja je bogata karotinom i dobro djeluje na vid.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo