Hrana i recepti

Hrana i recepti

Imamo 3 mita o pripremanju piletine u koja morate prestati vjerovati

Foto: Shutterstock

Jesu li prsa zbilja najzdraviji dio piletine? Vjerujete da je piletinu treba prati prije kuhanja i da se uvijek mora maknuti koža? Pogledajte odgovore na ova tri pitanja i shvatit ćete da ste cijeli život bili u pilećoj tami.

Kada pričamo o piletini, pričamo o bijelom mesu koje se smatra iznimno zdravim i punim bjelančevina zbog čega ju često jedu sportaši i osobe koje vode zdravi život.

Najčešće se u tom kontekstu priča o piletini pripremljenoj na “naglo” odnosno, na par kapi maslinova ili drugog ulja, tek lagano posoljenom.

No, piletinu možemo jesti pohanu, pečenu, u saftu, a pileća je juha jedna od najukusnijih domaćih lijekova za prehlade (i mamurluke).

Pileći mitovi u koje vjerujemo su:

1. Pileća prsa najzdraviji su dio piletine

Iako pileća prsa imaju najmanji udio masnoće, pileći zabatci koji su malo tamnije boje od pilećih prsa, popularan su odabir šefova kuhinje. Razlog tome je što su zabatci nešto sočniji od prsa, ali imaju i čak 24 posto veći udio željeza i čak tri puta više cinka od prsa.

Ovi nutrijenti vrlo su važni za djecu,a najčešće im baš ovih nedostaje. Zbog toga, osim prsa, jednom se tjedno odlučite i za pileće batke i zabatke i iskoristite sve zdravstvene dobrobiti koje vam nudi piletina.

2. Pileću kožu uvijek moramo maknuti prije kuhanja

Pileća koža čuva okus i sočnost piletine, a većina masnoća u pilećoj koži je zapravo ona vrsta dobre masnoće, odnosno nezasićne masnoće. Ako želite da piletina bude manje kalorična, a ukusna, radije uklonite kožu nakon pečenja ili kuhanja jer ćete na taj način sačuvati divan okus piletine.

Masnoće u prehrani – kako razlikovati dobre od loših?

3. Trebamo prati sirovu piletinu prije kuhanja

Na sirovoj se piletini nalazi niz patogenih bakterija koje su štetne za nas. Ako ju perete sirovu, sve će te bakterije biti u vašem sudoperu, a tako ćete riskirati da one pređu na vaše posuđe, kao i na druge namirnice. Pri procesuiranju, te patogene štetne tvari se deaktiviraju. Zbog toga, radije nemojte prati prije pripremanja, već ju samo skuhajte i specite, a dobro operite nož i dasku za rezanje s kojima ste pileće meso tretirali. 

Pripremite brze i zdrave večere, a pogledajte i recept za hrskavu piletinu iz pećnice!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo