Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koliko je pametno banane čuvati u hladnjaku? Evo što ustvari s njima treba napraviti

Shutterstock

Niste jedini kojima su banane i vama omiljena voćka, ali postavlja se pitanje – trebaju li one biti na stolu ili u hladnjaku?

Banane su omiljeno voće a jasno je i zašto: ukusne su ako se jedu samostalno, savršen su dodatak voćnim napicima, odlične su u kolačima i voćnim salatama. Iako ih često ostavljamo na kuhinjskom elementu ili u posudi na stolu kako bi nam bile što bliže ruci kada nam se jede nešto slatko, možda to i nije najbolji način pohrane. Trebaju li se banane možda pohraniti u hladnjak? Evo što kaže stručnjak za hranu – koja je metoda pohrane najbolja.

Jednom kad su zrele, banane treba staviti u hladnjak? 

Jednostavno rečeno, trebalo bi ih staviti u hladnjak jednom kada su zrele baš onoliko koliko vi volite. “Banane mogu stajati i na stolu ali samo dok ne postanu potpuno zrele, a onda bi se trebale staviti u hladnjak jer će tako biti dobre za jelo još nekoliko dana”, ističe dr. Tamika Sims, nutricionistica. Ako želite banane imati još par tjedana, imate sreće jer ih možete čuvati i u zamrzivaču. Prethodno ih samo ogulite i narežite te pohranite u plastičnu vrećicu koju ćete dobro zatvoriti. 

Ako je prerano stavite u hladnjak, banana će promijeniti okus 

Vjerojatno ste primijetili kako banane nisu pohranjene u hladnjaku u trgovinama. Ako ju stavite u hladnjak dok je još zelena, okus će se promijeniti i ona će biti gorkastog okusa, promijenit će i boju i brzo će istrunuti, tako stoji na stranicama Američkog ureda za agrikulturu.

Trebate li jesti nakon treninga? Donosimo vodič što birati i u koje točno vrijeme

Banane čija je kora napukla se trebaju izbjegavati

Ako vidite da je banana previše oštećena, možete ju baciti. Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti to može značiti da je pokvarena ili da je na najboljem putu da to postane. Valja obratiti pažnju i na bananu koja je jako mekana i ima čudan miris – nju također bacite. 

Zašto banane trule tako brzo?

Banane su samo jedna od brojnih voćki koje ispuštaju plin koji se naziva eten, a radi se ustvari o hormonu biljke koji uzrokuje dozrijevanje. Avokado, rajčice i krumpir su namirnice koje ga također otpuštaju kada dozrijevaju,  i uvijek bi se trebale pohranjivati dalje od ostalog voća i povrća.

Zbog ovog će jednostavnog trika vaše banane puno dulje ostati jestive

Spomenuti se plin otpušta upravo iz stabljike biljke, tj. onog malog drška na jednom kraju banane, pa je ustvari samo potrebno omotati ih kako biste spriječili širenje tog plina. Koristiti možete prozirnu foliju za zamatanje, a ako loše prijanja koristite dodatne gumice kako bi ju učvrstili.

Jedna namirnica u kombinaciji s jednom bolešću najgora je za zdravlje – posebno tijekom pandemije

Kako bi provjerili treba li omotati sve banane zajedno ili svaku posebno, portal Food52 je napravi eksperiment kako bi provjerili koja metoda najbolje djeluje. Nakon nekoliko dana došli su do zaključka kako će proces propadanja banane usporiti upravo omatanje svake banane posebno. Dakle, odvojite ih ako već nisu i svaki posebno zaštitite.

Kako smo napisali, jednom kada banane dozriju onako kako volite, jednostavno ih možete staviti u hladnjak i one će ostati svježe i tako vam dati dovoljno vremena da ih pojedete. Isto tako morate znati da ako ih stavite u hladnjak dok su još zelene, one će takve i ostati, a kada ih izvadite iz hladnjaka, brzo će postati smeđe.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo