Poznato je kako se blitva najviše jede u priobalnom području, no i kontinentalci rado uživaju u brojnim ljekovitim svojstvima ovog povrća. Zašto?
Mnogima omiljeno povrće – blitva – niskokalorična je i vrijedna namirnica. U jednoj šalici skuhane i iscijeđene blitve
(25 dag) ima 32 mg C vitamina, 102 mg kalcija, 3,9 mg željeza, 150 mg magnezija
i samo 35 kalorija! Blitva jača
koncentraciju i imunitet, pomaže kod probavnih smetnji i dobar je izbor za zdravlje kostiju i zuba. Osim toga, blitva obiluje
luteinom i zeaksantinom te štiti oči od procesa starenja.
Zeleni dio blitve možete
pripremati
kao svako lišće, a bijeli kao šparoga. Najčešće se cijelo lišće kuha,
ocijedi,
prelije maslinovim uljem te začini nasjeckanim češnjakom. Taj tradicionalni
način pripreme je najzdraviji, jer se ulje ne zagrijava pa ne gubi na kakvoći,
a češnjak je zdrav i dobrodošao za zaštitu od prehlada.
No, iako se blitva najčešće servira uz kuhane krumpire i ribu to ne znači da ju
jedino tako morate jesti. Provjerite naše kreativne prijedloge!
1. Savitci od blitve s mljevenim mesom
Blitvu mnogi jedu kao prilog ribi, netko od nje spravi finu juhicu, netko njome puni razne mesne rolade, a možete ju i puniti kao “sarmice”.
2. Quiche s blitvom, svježim kravljim sirom i pancetom
Iskombinirajte domaću pancetu s mladom blitvom, lukom i svježim kravljim sirom!
3. Lignje iz pećnice i blitva s bobom
Brz, jednostavan, vrlo ukusan i lagan obrok, kojeg ćete poželjeti češće na svom stolu!
4. Juha od blitve
Ako uvijek radite iste, pileće ili povrtne juhe, evo jedan drugačiji prijedlog. kremasta i fina juha od blitve zadovoljit će i najzahtjevnija nepca!
Ordinacija.hr