Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovim namirnicama poboljšajte okus jela, a da ne koristite sol

Foto: Shutterstock

Dosada vjerojatno znate kako previše soli vodi do povišenja krvnoga tlaka i rizika srčanoga udara.

Izbacivanje soli iz prehrane može biti teško, ali za početak provjerite što piše na namirnicama u trgovinama te izbjegavajte brzu hranu. No, sol možete u potpunosti izbaciti sa samo malo doze kreativnosti u kuhinji. Brojni recepti se oslanjaju na sol kao namirnicu koja poboljšava aromu i okus. Zbog toga vam donosimo namirnice koje će jednako tako dati izvanredan okus vašim jelima, a pune su ljekovitih svojstava, za razliku od soli.

Peršin

Ovo je povrće dostupno svježe skoro kroz cijelu godinu, a možete ga koristiti kako biste dodali svježi okus svemu od juha do jaja. Nemojte ga uvijek usitniti u potpunosti kako biste dobili najbolje od okusa dok žvačete. Peršin je izvor vitamina K koji ubrzava cirkuaciju i učvršćuje kosti.

Đumbir

Đumbir ima jedinstven okus, istovremeno je sladak i ljutkast. Možete koristiti kada pripremate bilo koju namirnicu bogatu proteinima, poput piletine, svinjetine i govedine. Pomiješajte ga s češnjakom za jači okus i više zdrastvenih svojstva. Sadrži svojstva koja pomažu protiv upala te pružaju opuštanje i lakše kretanje oboljelima od artritisa. Također vas štiti od slobodnih radikala, zato se preporučuje zimi i ljeti kada je naš imunosni sustav slabiji no inače.

Ružmarin

Ova biljka ima snažan okus koji je idealan u umacima za tjestenine. Zato pomiješajte ružmarin, češnjak i maslinovo ulje. Biljka je vrlo izdržljiva pa ju tjednima možete držati u hladnjaku. Također, stari je lijek za žgaravicu te ubrzava probavni sustav.

Menta

Menta odlično ide sa špagetima, rižom ili salatom od kvinoje jer daje okus svježine. Lako ju možete uzgojiti kod kuće te ju koristiti svježu svaki put dok kuhate. Izvrstan je izvor vitamina C koji pomaže tijelu izgraditi važne proteine održavajući tako kožu zdravom, a kosu sjajnijom.

Cimet

Iako je uglavnom slatkoga okusa o može poslužiti kao zamjena za šećer, možete koristiti cimet kako biste smanjili unos natrija u kombinaciji s ječmom, prosom i kvinojom. Kombinirajte 1-2 žličice čili praha, pola žličice cimeta i 1 žličicu kakao praha te uživajte u izvrsnom okusu pilećih prsa. Cimet sadrži esencijalna ulja koja djeluju protuupalno. Konzumacija može umanjiti simptome PMS-a te rast šećera u krvi.

Limunov sok

Iscijedite sok od limuna preko jaja ili pečenoga mesa. Kiselkast okus će napraviti čudo, a umjesto limuna možete iskoristiti i druge citruse poput naranče ili grejpa. Limun sadrži visoke količine vitamina C te spojeve koji pomažu u borbi protiv raka usta, pluća, kože, dojki i debeloga crijeva.  

Isprobajte ove trikove i pripremajte jela bez soli

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo