Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je 5 najboljih načina ispijanja kave ako želite izgubiti masne naslage na trbuhu

Način na koji pijete kavu je važan ako želite izgubiti višak masnoća.

Poznato je kako kava može utjecati i na nakupljanje kilograma ako dodajemo puno šećera ili ju pijemo na prazan želudac. Ljubitelji kave isto tako tvrde da će ona razbuditi brže od bilo kojeg drugog napitka, a prema istraživanjima nudi i određene dobrobiti za zdravlje. No kavu možemo pretvoriti u saveznika naše dijete jer će ona ubrzati metabolizam i smanjiti osjećaj gladi. 

Dok kofein može pomoći pri gubitku kilograma, neke navike pri ispijanju kave mogu prouzročiti i kontra efekt. 

Kakvu kavu piti, pojašnjavaju nutricionisti. 

1. Bez dodataka

Prije svega bi ona trebala biti crna, a ako je baš takva vaša omiljena kava, onda imate sreće. Ako kavi dodajete vrhnje, šlag ili šećer, jasno da nećete baš uživati u svim dobrobitima.

Crna kava nema kalorija i puna je antioksidanata, a neki podaci ukazuju kako kofein iz kave može pomoći kod mršavljenja.”, pojašnjava nutricionistica Lauren Manaker te dodaje kako kad jednom dodate šećer ili vrhnje u kavu, možete na to gledati kao na recept za nakupljanje dodatnih kilograma.  

Iznenađujuća promjena na zubima je čest simptom dijabetesa, ako ju primijetite – odmah posjetite liječnika

2. Dodajte kavi cimet 

Umjesto dodavanja zaslađenog vrhnja u kavu ili neke druge ne tako dijetalne namirnice, dodajte kavi malo cimeta. Osim što ćete uživati u mirisu, takva kava će i dalje biti niskokalorična, ali odličnog okusa. Ne samo da će obogatiti miris i okus kave, cimet neće kavi dodati ništa kalorija, ali će vama zato ponuditi i antioksidante koji djeluju protuupalno. 

3. Odaberite bezmasno mlijeko umjesto vrhnja 

Ako ne volite piti samu crnu kavu, postoje načini da ona i dalje ostane zdrava. “Mnogi dodaju puno kalorija ovom napitku koristeći vrhnje za kavu ili šlag. Ako to radite rijetko,neće vam štetiti ali ako takvu kavu pijete svakodnevno,možete računat na nakupljanje kilograma”, pojašnjava nutricionistica Amy Goodson te savjetuje da umjesto toga koristite mlijeko bez masnoća koje sadrži važne nutrijente, poput kvalitetnih proteina. Kava će vam biti ukusnija ali nećete unijeti mnogo kalorija. 

4. Kavu pripremajte sami 

Ako kavu uvijek naručujete, možda ugrožavate proces mršavljenja a da toga niste svjesni jer su kupovne kave često pune šećera i kalorija pa je najbolja opcija da svoju kavu pripremati sami. 

“Neki od privlačnih dodataka kupovne kave su ustvari puni kalorija, sirupa i vrhnja, a ako ju pripremate sami možete dobro kontrolirati što unosite u organizam”, dodaje Goodson. 

Ako imate 50 i više godina, ovo je napitak kojeg biste trebali piti češće

5. Dodajte proteine kavi 

Neki ljubitelji kave nisu svjesni ovog trika, ali ako dodate kave malo proteina u prahu, obogatit ćete joj okus ali i unijeti dovoljno proteina u organizam, što vam može pomoći pri mršavljenju. 

“Proteini nude razne dobrobiti, grade mišiće i smanjuju postotak masnoće te su odličan dodatak za gubitak masnih naslaga posebno ako ih konzumirate ujutro”, dodaje nutricionistica. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo