Prave namirnice za snažan i zdrav organizam

zena-lijepa-njega-jabuka-koza-voce

Za dobro zdravlje i snagu cijelog organizma, potrebne su vam prave namirnice.

JabukeNamirnice koje obiluju proteinima, vitaminima i mineralima. Sadrže fitonutrijente i antioksidanse, smanjuju rizik od srčanih i drugih bolesti, sadrže malo kalorija, te su lako dostupne.Što je nabolje, namirnice koje vam donosimo, mogu jesti i vegetarijanci i oni koji jedu meso!

Bademi

Ovi orašasti plodovi u obliku suza pravo su vrelo nutrijenata – sadrže vlakna, riboflavin, magnezij, željezo i kalcij. Bademi zapravo imaju više kalcija nego bilo koji drugi orašasti plodovi; 75 miligrama na otprilike 23 badema.Također, dnevni obrok badema osigurava organizmu pola potrebne količine vitamina E, a bademi su izvrstan izvor proteina i štite srce.

Jabuke

Jabuke obiluju pektinom, topivim vlaknima koje snižavaju krvni tlak i razinu glukoze u krvi. Svježe jabuke dobar su izvor vitamina C, koji štiti stanice organizma od oštećenja. Vitamin C također pomaže u izgradnji vezivnog tkiva, održava kapilare i krvne žile u dobrom stanju, te pomaže u apsorpciji željeza.

Borovnice

Borovnice sadrže fitonutrijenate, te, poput brusnica, sprječavaju infekcije urinarnog trakta. Pozitivno utječu na kratkotrajno pamćenje te pridonose zdravom procesu starenja. Osim toga, ovo tamno voće je niskokaloričan izvor vlakana i vitamina C.

Brokula

Brokula

Kalcij, kalij, folati i vlakna – sve se to nalazi u brokuli. Zahvaljujući fitonutrijentima, konzumiranje brokule smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka. Brokula je dobar izvor vitamina A i C, koji štite stanice tijela od starenja.

Crveni grah

Grah je bogat željezom, magnezijem, fosforom, kalijem, bakrom i tiaminom. Izvrstan je niskokaloričan i nemasni izvor proteina i dijetnih vlakana. Sadrži fitonutrijente koji štite organizam od kroničnih oboljenja, poput kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti.  

Špinat

Ovo povrće sadrži visoke razine vitamina A i C, te folata. Dobar je izvor riboflavina, vitamina B-6, kalcij, željeza i magnezija. Špinat štiti imunološki sustav, te jača kožu i kosu.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!