Hrana i recepti

Hrana i recepti

Razbijamo 8 najčešćih mitova o zdravim namirnicama

Foto: Shutterstock

Mitovi o hrani su u ovom naprednom svijetu nešto poput bakinih priča – i vi ste ih čuli te želite vjerovati u njih jer vam je stalo do toga da štitite zdravlje. U isto vrijeme je potrebno neke stvari razjasniti kako biste znali prave činjenice.

Donosimo nekoliko najčešćih mitova o hrani te otkrivamo koji je od njih istinit…

1. Organski uzgojena hrana ima veće nutritivne vrijednosti

Možda postoji malo istine u ovome, ali organski uzgojena hrana nije jedina koja sadrži nutrijente. Istraživanja su potvrdila kako i namirnice iz lokalnih trgovina i kvartovskog placa mogu sadržavati sve što i organski uzgojena hrana.

2. Kava bez kofeina ne sadrži kofein

Vjerovali ste da je tako? Istraživanje je otkrilo kako tzv. bezkofeinska kava također sadrži kofein. I dok šalica uobičajene kave sadrži oko 100 mg kofeina, ona “bez” sadrži 20 mg. Kako prenosi mensxp.com, kemikalije koje se koriste za pripremu ove kave se također koriste za odstranjivanje boja…

3. Za velike mišiće morate jesti puno proteina

Proteini daju snagu i pomažu pri izgradnji mišića, ali previše bilo čega nije dobro za zdravlje.

4. Želite li biti zdravi nemojte jesti crveno meso

Crveno meso sadrži puno proteina, cinka i željeza. Ako imate probleme sa zdravljem srca, onda biste trebali pripaziti na količine, no ako ste u dobroj kondiciji, tu i tamo bez grižnje savjesti pojedite komad finog mesa.

5. Sol uzrokuje visoki krvni tlak

Ovaj mit kruži planetom od početka 20. stoljeća, a nedavno je razbijen od strane znanstvenika koji kažu da je pametno smanjiti unos kalija u organizam ali također da on ne uzrokuje porast krvnog tlaka.

6. Kora od jabuke nije jestiva

U kori jabuke nalazi se više od pola ukupne količine vlakana. Jabuka srednje veličine organizmu daje 9 miligrama vitamina C, 100 IU (međunarodnih jedinica) vitamina A i 200 grama kalija. Uklanjanjem kore, gubite otprilike trećinu ovih vrijednosti.

7. Smrznuta hrana nije zdrava

Od trenutka branja povrća, do samog čina pripremanja i konzumiranja može proći čak dva tjedna, pa često pogrešno mislite da jedete svježe namirnice. Povrće koje je zamrznuto odmah nakon branja zadržava više hranjivih sastojaka, tvrde stručnjaci sa Instituta za istraživanje hrane. 

8. Jaja smeđe boje su zdravija od bijelih

Vjerojatno ste negdje pročitali ovaj mit. Dokazi upućuju na to da je on fikcija – boja jajeta ne utječe na hranljivost te namirnice.

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo