Što jesti za srce koje puca od zdravlja? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što jesti za srce koje puca od zdravlja?

Uz zdravlje srca najčešće vežemo faktore koji se odnose na stil života. Tako ćemo spremno reći kako od srčanih bolesti najprije obolijevaju pušači ili osobe koje vode sjedilački život. Međutim, svom srcu možemo pomoći i birajući namirnice koje jedemo.

Borovnice

Ne samo da
su borovnice ukusne, nego su bogate antioksidantima koji djeluju tako što
smanjuju nakupljanje lošeg kolesterola (LDL-a) u našim žilama – čestim
čimbenikom koji utječe na razvijanje krvožilnih bolesti i moždanog udara.
Istraživanja koja je proveo Centar za nutricionizam ljudi USDA pokazala su kako
su borovnice glavne namirnice kada je riječ o sadržaju antioksidansa usporedno
s 40 drugih vrsta svježeg voća i povrća.

Glavna dobrobit pripisuje se
antocijaninu, koji se također nalazi u kupinama, crnom ribizlu i crnom grožđu. Za najbolje
rezultate svakodnevno konzumirajte šalicu borovnica: dodajte ih jogurtu ujutro
za pravi energetski doručak.

Špinat

Špinat je odličan izvor vitamina A i K, mangana, folne
kiseline, magnezija, željeza, vitamina C, vitamina B2 (riboflavin), kalcija,
kalija i vitamina B6. Snažni prirodni mineralno-vitaminski sadržaj špinata može
biti učinkovit izvor ozdravljenja za brojne bolest. Folat, mineral otkriven u
špinatu, dokazano smanjuje visoki krvni tlak i upale krvnih žila.

Ovo zeleno povrće prokuhajte u dvije vode te isperite prije
konzumacije. To će uvelike smanjiti količinu oksalne kiseline, koja može
izazvati oštećenje srca, a kod osoba s oslabljenom
bubrežnom funkcijom može uzrokovati bubrežne i žučne kamence.

Losos

Ova je riba
bogata omega-3 masnim kiselinama, koje se stalno ističu zbog svojih
zdravstvenih dobrobiti. Ove masti smanjuju rizik razvijanja krvožilnih bolesti
tako što snižavaju razinu triglicerida u krvi – masnoća koje su povezane s
bolestima srca i dijabetesom. To znači da ako losos na svoj tjedni meni
uvrstite dva puta, možete smanjiti rizik od srčanog napada za trećinu.

Konzervirani losos obiluje kalcijem
koji je nužan za zdravlje kostiju i normalan rad mišića.  Ako losos jedete
u restoranu, pripazite na umak s kojim dolazi jer može biti jako kaloričan.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo