Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 stvari koje ne smijete raditi nakon 17 sati ako ste na dijeti

Shutterstock

Ako ste na dijeti, pratite ove savjete stručnjaka!

Možda nesvjesno radite određene stvari koje vam nikako ne mogu pomoći da izgubite višak kilograma koji vam tako smetaju. Samo male promjene i smanjen unos kalorija mogu pomoći, a istraživanja pokazuju da je važno ne samo kada jedete već i što jedete. Od nesvjesnog gutanja hrane do kasnog odlaska na počinak, evo nekoliko stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon 17 sati.

1. Udovoljavate si hranom kasno navečer

Imate li baš jaku želju da čim padne mrak pojedete sve što imate u kući, sladoled s jagodama ili tvrdi sir s maslinama…. Prije svega valja istaknuti da niste sami, a još je važnije spomenuti da odbacivanje ovih navika može proći puno lakše nego mislite. Dijeta znači da se morate kontrolirati i jesti manje, samim time možemo zaključiti da vjerojatno ne jedete dovoljno preko dana, što uzrokuje prejedanje navečer.

Kako biste to prevenirali pazite da jedete dovoljno tijekom dana jer ćete tako imati manje želje za hranom navečer, a ako se izgladnjujete tijekom dana, veće su šanse da ćete se prejesti navečer, pojasnila je Nicole Stefanow, dijetetičar iz New Yorka. Možda vam se čini kontraproduktivno jesti puno tijekom dana ako ste na dijeti, ali to se odnosi na balansirane obroke, pune nutrijenata a s malo kalorija. Dodajte obrocima proteina i vlakna kako u 17 sati ne bi mislili samo na hranu.

Znate li na koje namirnice reagira koža sklona aknama, a na koje ona sklona crvenilu?

2. Sve što jedete dolazi iz vrećice

Nemojte jesti namirnice koje su u vrećici, navodi Ruth Houston, autorica knjige „Jedite pametno i gubite kilograme“. Upravo tako riskirate da pojedete puno više nego ste planirali pa je dobra ideja da izvadite količinu namirnica iz pakiranja koje želite pojesti, a tu istu vrećicu stavite daleko od očiju.

Sjetite se samo kako to obično biva kada jedete čips – jedete dok ne ispraznite vrećicu a možete uz to tražiti programe na daljinskom ili razgovarati na telefon. Prije nego to osvijestite pojeli ste kalorija koliko sadrži jedan kvalitetan kompletan obrok.

Umjesto nesvjesnog žvakanja, napravite plan što će sve biti uključeno u večernji obrok i to stavite postrani. Ugasite TV i mobitel dok jedete i samo – jedite, navodi dijetetičarka Julia Stevens.

3. Budni ste do kasno

Ovogodišnja je studija, objavljena u magazinu  American Journal of Clinical Nutrition povezala želju za hranom kasno navečer s neuspješnim mršavljenjem i povišenom razinom triglicerida. Što dulje ostajete budni, to ćete vjerojatno kasnije i jesti. Uz to, većina nas ipak neće posegnuti za zdravim namirnicama navečer. Naravno, ako ste gladni, morate jesti. No ako se naviknete odlaziti na počinak u isto vrijeme svaku večer, možete spriječiti ove posljedice. Kada nemamo jasnu strukturu i rutinu, imamo više vremena za grickanje, bilo da vam je dosadno ili se radi o navici. Uvedite novu naviku kada ćete namjestiti alarm da vas svaki dan u isto vrijeme podsjeti da je vrijeme za počinak.

Ako ste jeli neposredno prije odlaska u krevet, možete imati i problema sa snom, pa je savjet stručnjaka da zadnji obrok odvojite od odlaska u krevet i jedete najkasnije do sat vremena prije odlaska na počinak. I u ovom slučaju je važno da pazite što jedete, a namirnice bogate vlaknima i šećerom te mastima mogu uvelike negativno utjecati na san. Isto tako se može javiti i pojačano lučenje želučane kiseline koja će stvarati probleme. Isto tako je manjak sna u brojnim studijama povezan s nakupljanjem kilograma pa je lako zaključiti što trebate raditi ako pazite na liniju. A kako biste bolje spavali, isključite mobitel i TV ekran jer ta vrsta svjetlosti vas može razbuditi. Radije meditirajte ili čitajte knjigu.

4. Preskačete ugljikohidrate navečer

Može biti primamljivo preskakati ih navečer, ali onda su velike šanse da ćete ostati gladni i stalno željeti još.

Ovo je najgora navika kod pripremanja zobene kaše, ako vam je cilj izgubiti kilograme

“Ugljikohidrati daju gorivo tijelu i mozgu, pomažu apsorbirati određene nutrijente i zasite. Ako ih potpuno izbacite iz prehrane možete osjećati stalnu glad i tako jesti puno više, a posebno navečer. Pazite da vas večera zasiti, a ona može biti zdrava ako pazite koliko čega u obrok dodajete.

5. Otvarate hladnjak bez plana

Fizička glad nije jedni razlog zašto jedemo, hrana nam pruža i utjehu, a zato volimo jesti kada smo pod stresom ili kada nam je dosadno. Niti jedan od ovog razloga nije krivi, ali morate imati plan kako biste mogli i kilograme držati pod kontrolom. Za početak iz kuće izbacite svu hranu koja je procesuirana i napunite hladnjak i smočnicu alternativama poput oraha, voća i proteina kako biste upravo njih našli kada otvorite hladnjak.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo