Hrana i recepti

Hrana i recepti

Naučite kako jesti: Nećete biti gladni, a kilogrami će se sami topiti 

Jedete li prebrzo, preskačete obroke ili si uskraćujete proteine, željeni rezultati bi mogli izostati  

Čim krenete na dijetu gladniji ste nego ikad. To je jednostavno tako. Hrana bolje miriše, odjednom vam se nenormalno jede slatko, a čak i ono što nikad ne jedete sad izgleda dobro. Prvi korak je nemati pred sobom u kući stalno dostupne grickalice i slatkiše, a onda je tu i nekoliko stvari koje možda radite, a ne čine vam dobro.  

Ne preskačite obroke 

Neredoviti obroci, preskakanje obroka ili premali unos kalorija po obroku dovest će do pada šećera i učestalog osjećaja gladi kao i želje za hranom. Možete osjećati i veću potrebu za slatkom ili masnom hranom. Jedna je studija pokazala da 97 posto muškaraca često ima jaku želju za hranom, dok je to slučaj kod žena u samo 68 posto slučajeva. 

Započnite obrok juhom 

Juha prije glavnog jela, čak I neka voćka, zasititi će vas, a unijet ćete malo kalorija. Na taj način smanjit ćete i broj kalorija koje ćete unijeti glavnim obrokom. Jedna je studija tako pokazala da osobe koje jedu prvo juhu unesu i do 20 posto manje kalorija u obroku. 

Ovo je 5 najboljih i najpopularnijih dijeta koje možete isprobati ove godine

Jedite vlakna 

Glad može biti posljedica manjka vlakana u organizmu. Ona utječu na otpuštanje hormona koji smanjuje apetit, a nakon njih ćete dugo biti siti jer je potrebno puno vremena da se razgrade u želucu. Topiva vlakna bolja su kad je u pitanju sprečavanje osjećaja gladi od netopivih. Odličan su izvori zob, batat, naranče te kruške. 

Batat je izvrstan izvor vlakana/Shutterstock

Zdravi proteini 

Unosom proteina osigurat ćete si da dulje vremena ostanete siti i unesete ukupno manje kalorija u organizam. Djeluju tako da pružaju osjećaj sitosti i smanjuju lučenje hormona koji stimuliraju glad. U jednoj je studiji 14 muškaraca s viškom kilograma, koji su unosili 25 posto kalorija od proteina, imalo 50 posto manju želju za kasnovečernjim obrocima, u usporedbi s grupom koja je jela manje proteina. Uz to je prva skupina prijavila kako su manje osjećali glad tijekom dana i imali su manje opsesivnih misli o hrani. Jaja, meso, riba, jogurt, orasi sadrže puno proteina pa ih ne zaobilazite. 

I čokolada će pomoći 

Istraživanja pokazuju kako je čokolada namirnica za kojom najčešće žude ljudi na dijeti, a dobra vijest je da nije zabranjena. Samo birajte onu s najmanje 70 posto kakaa. Tamna čokolada ima manje šećera i kalorija te je puna je korisnih antioksidanata. Druga odlična opcija je čokoladni proteinski puding, a možete ga napraviti tako da kakao u prahu dodate grčkom jogurtu. 

Jede vam se čokolada, kruh, tjestenina? Hrana za kojom čeznete otkiva što organizmu zapravo treba

Puno sna i tekućine 

Za cjelokupno zdravlje kao i za mršavljenje potrebno je dovoljno spavati.  Kvalitetan san utječe na smanjenu proizvodnju hormona gladi, dok će neispavanost učiniti suprotno i zato je moguće da ćete biti gladni cijeli dan. Dovoljno sna će osigurati dovoljne razine leptina, hormona koji kontrolira apetit. Voda, koja je općenito dobra za zdravlje, će vas zasititi prije obroka. U jednoj je studiji promatrano 14 osoba koje su pile čašu vode prije obroka te se zaključilo da su unijeli i do 600 kalorija manje od onih koji nisu pili vodu.  

Jedite u miru 

Obroci s nogu i u trku uštedjet će vam na vremenu, ali ne i na kilogramima. Vjerojatno ćete pojesti više i ne tako zdravo. Jedite u miru, bez TV-a i mobitela, žvačite hranu te osvijestite koliko ste zapravo pojeli.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo