10 ideja za najbolje ljetne salate - brzo, ukusno i osvježavajuće

Salata (1)

Masnu i prženu hranu u ovo vrijeme je najbolje izbjegavati, a kao alternativu trebalo bi konzumirati jela koja u vruće ljetne dane neće preopteretiti želudac i koja će blagotvorno djelovati na probavu, ali i rashladiti organizam.

Ljeti su rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima, namirnice koje čine idealan ljetni obrok, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Zato je sada pravo vrijeme da uživate u laganim, osvježavajućim i raznobojnim obrocima koji se brzo pripremaju.

Zbog jednostavnosti i brzine pripreme, salate mogu poslužiti kao mali obroci i predjela te kao prilozi brojnim jelima. Osim što su okrepljujuće i što njima vlada šarenilo boja, kombiniranjem različitih, ali vrlo skladnih namirnica, dobit ćete ukusan i zdrav obrok primamljiva okusa i izgleda.

Koje povrće odabrati? Tu ne možete pogriješiti – sezonsko! Kombinirajte povrće s mesom kao što su piletina ili puretina, ribom, žitaricama, rižom, tjesteninom i voćem, začinite s malo maslinova ili bučina ulja i limunova soka te uživajte u svježini i bogatstvu okusa. Donosimo ideje za kreativne ljetne salate.

Ljetni recepti za hranjiva, jednostavna i brza jela s tjesteninom

1. Neobična salata od krastavaca

SASTOJCI:

  • 12 manjih svježih krastavaca bez sjemenki
  • 1 i 1/4 čajne žličice soli
  • 1/4 šalice octa
  • 3/4 žličice svježe mljevenog crnog papra

PRIPREMA:

Očistite krastavce i narežite ih na četvrtine. Stavite ih u veliku plastičnu vrećicu (po mogućnosti sa zip zatvaračem) i nježno ih zdrobite valjkom za tijesto.

Preselite krastavce u cjedilo i posolite čajnom žličicom soli. Neka tako odstoje 30 minuta.

Stavite krastavce u zdjelu i dodajte im ostatak soli, papar i ocat. Prstima nježno promiješajte sve i ostavite da se marinira oko 15 minuta. Po vlastitom ukusu začinite dodatno krastavce solju i paprom.

2. Coleslaw salata

Sastojci:

  • šalica ribanog kupusa
  • šalica ribane mlade mrkve
  • jušna žlica grčkog jogurta
  • žličica limunova soka
  • Jušna žlica nasjeckanog peršina
  • pola žličice soli

Priprema:

Mrkvu i kupus oprati i naribati u zdjelu. U jogurt dodati malo limunovog soka, sol i sitno sjeckani peršin pa sve dobro izmiješati i preliti preko salate. U dresing možete dodati bilo koji svježi začin po želji, primjerice vlasac...

3. Hladna salata od tunjevine

Sastojci:

  • 2 šake zelenih mahuna
  • 1 konzerva tune
  • 2 jušne žlice pinjola
  • svježe mljeveni papar i prstohvat soli
  • 2 žlice limunova soka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • češnjak po želji

Priprema:

Mahune skuhajte i pustite da se ohlade. U međuvremenu pinjole prepržite na tavi. Ohlađene mahune pomiješajte sa svim sastojcima i sve začinite po želji.

4. Salata od špinata s citrusima

Sastojci:

  • 2 šalice mladog špinata
  • kriške naranče
  • šaka orašastih plodova
  • pečena piletina
  • sok polovice naranče
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Dvije šalice mladog špinata stavite u veliku zdjelu. Dodajte kriške naranče, šaku odabranih orašastih plodova i komadiće pečene piletine. Za preljev koristite sok polovice naranče i limuna, sol i papar te jušnu žlicu maslinova ulja. Salati od špinata možete dodati jagode narezane na ploške, malo luka i komadiće piletine.

5. Salata od peršina i bulgura

Potrebni sastojci:

  • 85 g finog bulgura
  • 400 g rajčica izrezanih na kockice
  • 4 mlada luka, izrezana na kolutiće debele oko 5mm
  • 3 mala svežnja svježeg peršina, krupno isjeckana
  • 1 mali svežanj svježe mente, krupno isjeckane

Preljev za salatu:

  • 1 češanj češnjaka, zgnječen u pastu s prstohvatom soli
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1/4 žličice pimenta
  • 2 žlice limunova soka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni papar po potrebi

Priprema:

Bulgur skuhajte prema uputama. Za preljev dodajte češnjak, sol, papar, cimet i piment limunovu soku. Promiješajte. Zatim umiješajte maslinovo ulje. U zdjeli pomiješajte sve sastojke i dodajte preljev. Salatu začinite neposredno prije konzumacije.

6. Egipatska salata od jaja

Sastojci:

  • 2 jaja
  • sok jednog limuna
  • 1 žličica tahinija
  • 1 crveni luk, nasjeckan
  • 1 žlica ulja
  • 3 režnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličica sjemenki kumina
  • 400 g kuhanog šarenog graha, ostavite malo tekućine
  • zelena salata, količina po želji
  • 2 rajčice
  • peršin, papar i sol

Priprema:

Skuhajte jaja, očistite i narežite.

Pomiješajte 1 žličicu limunova soka i 3 žlice vode te dodajte tahini kako biste napravili preljev.

Na ulju prepržite luk i češnjak dok ne omekšaju, dodajte kumin i sjemenke te grah. Dodajte i malo tekućine u kojoj se kuhao grah ili one iz konzerve u kojoj je stajao. Po potrebi dodajte limunova soka i začina radi okusa.

Na tanjur stavite zelenu salatu te mješavinu s grahom, dodajte jaja i narezanu rajčicu. Začinite po želji.

7. Salata s bijelim grahom, celerom i koprom

SASTOJCI ZA PRELJEV:

  • 1 češanj češnjaka
  • 1 srednji limun
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica soli
  • pola žličice meda

SASTOJCI ZA SALATU:

  • 3 stabljike celera
  • 1 mali crveni luk
  • nekoliko cherry rajčica
  • sjeckani peršin
  • 2 žlice sjeckanog svježeg kopra
  • velika konzerva bijelog graha
  • parmezan ili sir pecorino
  • mljeveni papar

PRIPREMA:

Prvo pripremite preljev. Nasjeckajte češnjak, iscijedite limun i naribajte koricu limuna. Dodajte maslinovo ulje, sol i med te sve promiješajte.

Za salatu nasjeckajte celer, luk i rajčice. Dodajte peršin i kopar. Isperite i dodajte konzerve graha te sve pospite parmezanom.

Poslužite s još sira i crnog papra.

8. Salata s orašastim plodovima

SASTOJCI:

  • 150 g matovilca ili pola salate puterice
  • 20 g orašastih plodova (sitno sjeckani lješnjaci ili bademi)
  • 1 naranča
  • 1 jabuka
  • 1 crvena paprika
  • 2 žličice chia ili sjemenki lana

PRIPREMA:

Sastojke narežite na manje komadiće i pomiješajte. Sve začinite limunom, a uz salatu svakako popijte i čašu vode.

9. Salata od brokule

Sastojci:

  • 1 velika brokula – očišćena i narezana na komadiće
  • 2-3 komada sušene rajčice
  • ½ šalice nasjeckanog mladog luka
  • ½ šalice mrvljenog feta sira
  • ½ šalice nasjeckanih badema

Preljev:

  • ¼ šalice maslinova ulja
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 režanj češnjaka, nasjeckan
  • prstohvat sušenog origana
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica senfa
  • sol i papar po želji

Priprema:

Skuhajte brokulu, i pomiješajte s lukom, rajčicama, sirom i bademom. Sastojke za preljev pomiješajte i prelijte ohlađenu brokulu.

10. Povrtna salata s tjesteninom

Sastojci:

  • 150 g durum tjestenine
  • 2 rajčice
  • 1 češnjak
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • crne masline
  • sok od limuna
  • 100 g feta sira
  • maslinovo ulje

Priprema:

Papriku popržiti na tavi, dok se tjestenina kuha. U veliku zdjelu, nasjeckati rajčicu, češnjak, krastavce, crvene paprike, masline i dodati kuhanu tjesteninu. Kao začin, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, malo soli i papra. Kako bi se okusi bolje sjedinili, ostavite smjesu da odstoji sat vremena. Prije serviranja, pospite feta sirom.

Nutricionistica otkrila 3 recepta za doručak koji pomažu u mršavljenju

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!