Hrana i recepti

Hrana i recepti

Juha od batata i cimeta – jelo koje će vas oduševiti jednostavnošću i kombinacijom okusa

Ova veganska i bezglutenska juha oduševit će vas kombinacijom okusa batata i cimeta.

Juhu od batata i cimeta možete poslužiti kao predjelo, ali i kao kompletan zimski obrok. Priprema je vrlo jednostavna, a potrebno vam je desetak lako dostupnih namirnica.

Sastojci:

  • 2 batata
  • 1,5 žlice maslinova ulja
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 žličica cimeta
  • malo muškatnog oraščića
  • prstohvat kajenkog papra
  • sol i papar po ukusu

Juha od bundeve – jedini recept koji će vam ikada trebati

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Oguljeni, očišćeni i narezani batat posložite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. 
  • Pecite batat oko 25 do 35 minuta odnosno dok ne omekša. 
  • Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu i dodajte nasjeckani luk. Neka se kuha oko dvije minute. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte ponovo oko dvije minute. 
  • Dodajte batat i začine – cimet, muškatni oraščić, sol i papar. Izmiješajte.
  • Dodajte povrtni temeljac i ostavite da sve zajedno zavrije. Smanjite vatru i ostavite da se polako još kuha oko 15 minuta. 
  • Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu juhu dok ne postane glatka i kremasta.

Zašto birati kombinaciju batata i cimeta?

Dobro je znati kako je slatki krumpir, odnosno batat, izvrsna hrana za jačanje imuniteta. Pun je antioksidansa beta-karotena koji štiti od oštećenja slobodnih radikala i poboljšava funkciju imunosnih stanica. Osim toga, batat ima veliku količinu vitamina A koji je potreban za normalno funkcioniranje imunološkog sustava te pomaže razviti otpornost na infekcije. Slatki krumpir također regulira razinu šećera u krvi i smanjuje otpornost na inzulin; suzbija upalne probleme kao što su astma, artritis i giht te ublažava zatvor. Jedite pola šalice kuhanog slatkog krumpira dnevno kako biste poboljšali obrambene snage organizma i ostali zdravi.

A redovitim korištenjem cimeta štitite organizam od prehlade te jačate kosti. Njegova ljekovita svojstva se očituju i kod problema s mučninom i povraćanjem. Dovoljno je zagristi koru cimeta i simptomi podražaja na povraćanje nestanu.

Njegov slatkasti ugodan miris daje egzotičan okus hrani. Kako se u Indiji kao začin slatkim jelima koristi kardamom, cimet se koristi kod pripreme izvornih slanih jela. Dovoljno je dodati komadić svim jelima od mesa i povrća kako bi ih obogatio svojom aromom.

Fantastična tjestenina – gotova za tren oka i sa sastojkom kojeg ne očekujete

Dobar tek!

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo