Ukusno, vruće i okrepljujuće varivo među prvim je asocijacijama kada se govori o prehrani za hladnih dana.
I nutricionisti se slažu, ovo je kompletan obrok koji može biti nutritivno punovrijedan ako je pripremljen od raznolikih biljnih namirnica. Donosimo vam tri recepta za variva koja su obožavale naše bake, a vjerujemo da ćete i vi uživati u njima u ovim hladnijim mjesecima.
Varivo od graha i ječma
Sastojci:
- 1 kg graha
- 150 do 200 grama ječma
- 2 luka
- češnjaka po želji
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žličice crvene paprike
- par listića lovora
- sol
- papar
- papar u zrnu
- ulje
Priprema:
Grah večer prije kuhanja namočiti u hladnoj vodi. Ocijediti ga i staviti kuhati. Kad prokuha, pustiti nekoliko minuta da vri, pa ocijediti.
Naliti hladnu vodu te nastaviti kuhati, dodati luk, češnjak, crvenu papriku, lovor, papar, papar u zrnu i ulje. Nešto kasnije dodati i ječam te pustiti da kuha na laganoj vatri. Povremeno promiješati da ne zagori te po potrebi dodati vode.
Pri kuhanju vodite računa da se ječam i grah kuhaju istodobno, a ako je grah tvrd – ječam dodajte nešto kasnije.
Varivo od crvenog graha i poriluka
Sastojci:
- velika konzerva crvenog graha
- 3 poriluka
- 2 luka
- voda
- maslac
- pasirana rajčice
- ulje
- fajita (mješavina začina), chilli, papr i sol, curry
Priprema:
Na tavu staviti malo maslinovog ulja i trećinu velikog maslaca. Kad se maslac otopi dodati sitno nasjeckana 2 luka. Pričekati dok se luk ne zacakli. Narezati poriluk na trakice i dodati u lonac.
Pustiti da se malo prži u loncu i zaliti ga jednom šalicom vode. Dodati žlicu curryja i žlicu fajite te pustiti da se kuha 15 minuta. U tih 15 minuta potrebno je izmiksati grah (dobro izmiksati da izgleda kao roskasta kaša).
Dodati izmiksani grah u poriluk sa još tri čaše vode. Dodati žličicu chillija i papra. Pustiti da se kuha još 20 minuta. Nakon 20 minuta dodati pola čaše pasirane rajčice, još žličicu fajite i curryja i pustiti da se kuha još 10min.
Ukoliko je smjesa pregusta slobodno se može dodati još vode.
Za ručak pripremite fino varivo od piletine
Ričet s buncekom
Sastojci:
- 25 grama ječmene kaše
- 30 grama graha
- 150 grama svježeg dimljenog svinjskog bunceka s kostima
- 50 grama crvenog luka
- jedna žličica ulja
- malo sjeckane pancete
- dva češnja češnjaka
- lovorov list
- jedna žličica statke crvene paprike
- sol, papar
- malo octa
Priprema:
Buncek stavite kuhati u posebnu posudu zbog masnoće koja će ostati u vodi u kojoj se kuha. Ječmenu kašu dobro operite i kuhajte s malo luka, jednim češnjem češnjaka i lovorovim listom.
U posebnoj vodi kuhajte grah koji je namočen dan prije (ili bijeli grah pa ga ne treba močiti). Kada je sve kuhano, na jednom čajnoj žličici ulja zažutite ostatak crvenog luka. Dodajte sitno sjeckanu pancetu, slatku papriku i češnjak. Dodajte skuhanu ječmenu kašu i grah. Jedan dio oduzmite i izmiksajte štapnim mikserom zbog gustoće te opet vratite u posudu. Nadolijte vode koliko želite da ričet bude gust.
Posolite i popaprite te dodajte nekoliko kapi octa. Dodajte meso bunceka i ostavite neka se još malo krčka.
Zimsko varivo – Obrok koji jača imunitet i grije organizam
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock