Zbog ovog prezgodnog kuhara mogli bi se ozbiljno zaljubiti u povrće, a imamo i 3 njegova recepta - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zbog ovog prezgodnog kuhara mogli bi se ozbiljno zaljubiti u povrće, a imamo i 3 njegova recepta

Britanac Gaz Oakley jedan je od najpopularnijih veganskih chefova u svijetu, zvijezda Instagrama i Youtubea, koji svojim primjerom mnoge inspirira da se okrenu održivijim i zdravijim trendovima prehrane.

Autor je kuharice „Vegan 100 posto“, koju je u nas objavila Planetopija.

Planet na kojem živimo nas treba sad više nego ikada. Svi mi možemo učiniti male promjene u svom životnom stilu i činiti pozitivan utjecaj. Naša prehrana, potrošačke navike, način na koji putujemo, koristimo vodu ili brinemo o otpadu – sve su to stvari koje jednostavno možemo promijeniti na bolje. Budućim generacijama dugujemo ove promjene, istaknuo je Gaz Oakley na rođendanskom eventu bio&bio trgovina.

Brzo i jednostavno – šparoge za prste polizati, gotove za samo 5 minuta!

UMAK ZA ROŠTILJ

ZA OKO 200 ml (3/4 ŠALICE)

  • 120 ml (1/2 šalice) kečapa od rajčice
  • 2 žličice javorovog sirupa
  • 2 žlice tamari ili shoyu umaka
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 1/4 žličice dimljene paprike
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice senfa u prahu
  • 1-2 kapi tekućeg dima

Priprema:

Dodajte sve sastojke u lonac s debelim dnom i miješajte na slaboj vatri. Zapravo samo trebate pustiti da se okusi pomiješaju. Zagrijavajte oko 4 minute. Uklonite s vatre, ostavite da se ohladi oko minutu, zatim ulijte u sterilizirane staklenke ili posude i čuvajte u hladnjaku. Može stajati do tjedan dana.

KRUHOVAC I SHIITAKE GLJIVE S UMAKOM ZA ROŠTILJ U ZELENOJ SALATI

Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.

sastojci ZA 5 OSOBA:

  • 2 x 400 g konzerve mladog kruhovca u vodi/rasolu
  • 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
  • 1 žličica sušene kadulje
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 crveni luk, sitno nasjeckan
  • 120 g (1 ½ šalice) shiitake gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
  • 240 g (1 šalica) umaka za roštilj

Za posluživanje:

priprema:

Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite.

Kada ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven.

Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive. Pirjajte oko 3 minute, neprestano miješajući.

Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus.

Kada dobiju zlatnu boju dodaje začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.

Dodajte umak za roštilj, dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri, često miješajući.

Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh salatu od kupusa i i tostirane indijske oraščiće.

Proljetne ideje za najslađe deserte s jagodama – od salate do tarta

ŠARENA SALATA OD KUPUSA

Ova raznobojna salata nevjerojatan je dodatak mnogim jelima, pogotovo smotuljcima

s kruhovcem.

sastojci ZA 3-4 OSOBE:

  • 100 g (2 šalice) tanko narezanog crvenog kupusa
  • 3 mrkve, oguljene i naribane
  • 1 crveni luk, tanko narezan
  • šaka korijandra, sitno nasjeckanog
  • 6 žlica veganske „majoneze“
  • po prstohvat morske soli i papra

Priprema: 

Dobro pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Provjerite je li dovoljno začinjeno, pa poslužite.

Jednostavnije ne ide: 10 ideja za domaće obroke koje možete nositi i na posao

Recepti preuzeti iz kuharice Vegan 100 posto, Gaza Oakleya u izdanju Planetopije

Foto: bio&bio

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo