Britanac Gaz Oakley jedan je od najpopularnijih veganskih chefova u svijetu, zvijezda Instagrama i Youtubea, koji svojim primjerom mnoge inspirira da se okrenu održivijim i zdravijim trendovima prehrane.
Autor je kuharice „Vegan 100 posto“, koju je u nas objavila Planetopija.
Planet na kojem živimo nas treba sad više nego ikada. Svi mi možemo učiniti male promjene u svom životnom stilu i činiti pozitivan utjecaj. Naša prehrana, potrošačke navike, način na koji putujemo, koristimo vodu ili brinemo o otpadu – sve su to stvari koje jednostavno možemo promijeniti na bolje. Budućim generacijama dugujemo ove promjene, istaknuo je Gaz Oakley na rođendanskom eventu bio&bio trgovina.
Brzo i jednostavno – šparoge za prste polizati, gotove za samo 5 minuta!
UMAK ZA ROŠTILJ
ZA OKO 200 ml (3/4 ŠALICE)
- 120 ml (1/2 šalice) kečapa od rajčice
- 2 žličice javorovog sirupa
- 2 žlice tamari ili shoyu umaka
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1/4 žličice kajenskog papra
- 1/4 žličice dimljene paprike
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice senfa u prahu
- 1-2 kapi tekućeg dima
Priprema:
Dodajte sve sastojke u lonac s debelim dnom i miješajte na slaboj vatri. Zapravo samo trebate pustiti da se okusi pomiješaju. Zagrijavajte oko 4 minute. Uklonite s vatre, ostavite da se ohladi oko minutu, zatim ulijte u sterilizirane staklenke ili posude i čuvajte u hladnjaku. Može stajati do tjedan dana.
KRUHOVAC I SHIITAKE GLJIVE S UMAKOM ZA ROŠTILJ U ZELENOJ SALATI
Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.
sastojci ZA 5 OSOBA:
- 2 x 400 g konzerve mladog kruhovca u vodi/rasolu
- 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
- 1 žličica sušene kadulje
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica kajenskog papra
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica šećera
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 120 g (1 ½ šalice) shiitake gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
- 240 g (1 šalica) umaka za roštilj
Za posluživanje:
- 4 glavice mlade zelene salate
- šarena salata od kupusa
- tostirani indijski oraščići
priprema:
Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite.
Kada ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven.
Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive. Pirjajte oko 3 minute, neprestano miješajući.
Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus.
Kada dobiju zlatnu boju dodaje začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.
Dodajte umak za roštilj, dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri, često miješajući.
Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh salatu od kupusa i i tostirane indijske oraščiće.
Proljetne ideje za najslađe deserte s jagodama – od salate do tarta
ŠARENA SALATA OD KUPUSA
Ova raznobojna salata nevjerojatan je dodatak mnogim jelima, pogotovo smotuljcima
s kruhovcem.
sastojci ZA 3-4 OSOBE:
- 100 g (2 šalice) tanko narezanog crvenog kupusa
- 3 mrkve, oguljene i naribane
- 1 crveni luk, tanko narezan
- šaka korijandra, sitno nasjeckanog
- 6 žlica veganske „majoneze“
- po prstohvat morske soli i papra
Priprema:
Dobro pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Provjerite je li dovoljno začinjeno, pa poslužite.
Jednostavnije ne ide: 10 ideja za domaće obroke koje možete nositi i na posao
Recepti preuzeti iz kuharice Vegan 100 posto, Gaza Oakleya u izdanju Planetopije
Foto: bio&bio