Zdravlje

Zdravlje

Specijalist urologije objasnio je novu terapiju vodenom parom za liječenje uvećane prostate

Rezum je inovativna metoda koja je izvrsna alternativa doživotnom uzimanju lijekova i drugim operacijama prostate. Više o zahvatu ispričao nam je Duje Rako, dr. med. spec. urologije i voditelj Croatia poliklinike u Zagrebu

Benigna hiperplazija prostate (BHP) stanje je koje rijetko koji muškarac može izbjeći. Prema aktualnim podacima od nje pati čak polovica muške populacije starije od 50 godina, odnosno svaki drugi pojedinac, dok se u muškaraca starijih od 80 godina taj postotak povećava na čak 95 posto. 

Glavni razlog jest činjenica da je prostata žljezdani organ koji muškarcima raste kako stare. Povećana prostata pritom izravno utječe na sposobnost mokrenja, stoga su najčešći simptomi upravo problemi s mokraćnim sustavom kao što su česta potreba za mokrenjem, slab ili isprekidan mlaz, osjećaj punog mjehura čak i nakon prestanka mokrenja, iznenadan i intenzivan nagon za mokrenjem, poteškoće s početkom ili zaustavljanjem mokrenja i često noćno ustajanje zbog potrebe za mokrenjem.

Muškarci oprez: Prepoznajte simptome raka prostate i testisa – jedan se često ignorira

Međutim, terapije za liječenje dobroćudno uvećane prostate (lijekovi i operacijski zahvati) mogu nepovoljno utjecati na erektilnu funkciju i plodnost, stoga je važno odabrati metodu liječenja koja će imati najmanje štetne posljedice.

Liječenje lijekovima ili zahvatom

BHP se liječi lijekovima, minimalno invazivnim intervencijama ili operacijskim zahvatima. U terapijskom se liječenju najčešće upotrebljavaju alfa-1 blokatori i finasterid ili dutasterid. Lijekovi iz prve kategorije opuštaju mišiće vrata mjehura i olakšavaju mokrenje. Poboljšanje simptoma prijavilo je gotovo tri četvrtine pacijenata. Finasterid i dutasterid, pak, smanjuju veličinu prostate, no potrebno je barem šest mjeseci da bi došlo do važnijeg poboljšanja i mogu izazvati ozbiljne nuspojave.

Croatia poliklinika Zagreb, dr. Duje Rako. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Operacije prostate obično se preporučuju pacijentima koji ne mogu mokriti (retencija mokraće) ili pacijentima koji unatoč najvećoj dopuštenoj terapiji lijekovima i dalje imaju velike smetnje odnosno stalno imaju ponavljajuće infekcije urinarnog trakta ili krvare iz mokraćnog sustava. Najčešći je kirurški zahvat transuretralna resekcija prostate (TURP), koja se izvodi pod spinalnom ili općom anestezijom kroz mokraćnu cijev (uretru). Osnovna je prednost zahvata to što nema incizije, čime se smanjuje rizik od infekcije. Poboljšanje simptoma u trajanju od 10 do 15 godina zabilježeno je u 88 posto muškaraca. Međutim, impotencija je bila prisutna u 13,6 posto slučajeva, a urinarna inkontinencija u barem jedan posto muškaraca. Osim toga; potrebna je hospitalizacija prosječnog trajanja 3 – 5 dana.

Inovativna terapija Rezum

Nasreću, lijekovi i operacije nisu jedine metode liječenja BHP-a i sve se više muškaraca odlučuje za Rezum, terapiju koja iskorištava energiju vodene pare. Riječ je o inovativnoj i sigurnoj minimalno invazivnoj metodi liječenja dokazanoj u praksi dugotrajnim rezultatima koja je izvrsna alternativa doživotnom uzimanju lijekova i drugim operacijama prostate.

Koje namirnice jeste za zdravlje prostate, a koje izbjegavati? Evo što savjetuje liječnik

Više o zahvatu ispričao nam je Duje Rako, dr. med. spec. urologije i voditelj Croatia poliklinike u Zagrebu, koji nam je istaknuo da prema literaturnim i njihovim podacima čak 95,6 posto pacijenata pet godina nakon intervencije nije imalo potrebe za dodatnim zahvatom na prostati, a 88,9 posto ni pet godina nakon zahvata nije trebalo uzimati lijekove za uvećanu prostatu.

Rezum je inovativna terapija koja iskorištava energiju vodene pare koja se oslobađa tijekom kondenzacije. Izvodi se tako što se, dok je pacijent pod kratkotrajnom anestezijom, kroz mokraćnu cijev uvodi kamera do prostate. Potom se u prostatu na nekoliko mjesta ubrizga po 9 ml vodene pare koja se u trenu kondenzira natrag u vodu, što dovodi do oslobađanja energije koja uništava stanice dobroćudno uvećane prostate. Zatim se postavlja kateter koji će pacijent nositi idućih 5 – 10 dana. Pacijent se poslije buđenja brzo oporavlja te ga nakon početnog promatranja koje prosječno traje od jednog do četiri sata otpuštamo kući s uputama za njegu katetera i daljnjim preporukama. U sljedećih se 3 – 6 tjedana uništeno tkivo dobroćudno uvećane prostate uklanja prirodnim procesima u organizmu, čime se omogućuje neometano ispuštanje mokraće pri mokrenju, objašnjava dr. Rako.

Shutterstock

Zahvat u Croatia poliklinikama traje 10 – 15 minuta. Pacijenta se naručuje na kontrolni pregled i vađenje katetera nakon 5 – 10 dana (ovisno o veličini prostate). Blaže do umjerene iritativne smetnje mokrenja u okviru prirodnog procesa cijeljenja traju 2 – 4 tjedna nakon vađenja katetera. Stoga je potrebno uzimati lijekove u tom razdoblju. Iduća je kontrola, na kojoj se radi ultrazvučni pregled i mjeri brzina protoka mokraće (engl. uroflowmetry), na redu za tri mjeseca, a sljedeća je kontrola ovisno o ostalim čimbenicima za šest ili dvanaest mjeseci i nakon toga uglavnom jednom godišnje.

Terapija je primjerena i za muškarce koji već nose kateter

Zahvat je osobito pogodan za muškarce koji su još uvijek spolno aktivni i žele ostati spolno aktivni jer svim pacijentima omogućuje očuvanje erekcije kakva je bila prije operacije, kao i očuvanje ejakulacije u 97 posto pacijenata.

Kad je riječ o trajanju bolovanja, dr. Rako kaže da se preporuka o povratku na radno mjesto nakon zahvata razlikuje od pacijenta do pacijenta i ovisi o poslu kojim se bavite, ali i o veličini liječene prostate.

Doduše, u pravilu se savjetuje da se zbog iritativnih smetnji tijekom nošenja katetera, dakle od pet do deset dana, i par dana nakon vađenja katetera odmorite kod kuće. Teži fizički poslovi trebali bi se izbjegavati od dva do četiri tjedna nakon zahvata, ističe dr. Rako.

Što treba znati o lažno pozitivnim visokim vrijednostima PSA testa? Evo i koji su normalni rasponi

Terapiji Rezum mogu se podvrgnuti i muškarci koji već nose kateter ili su imali operaciju prostate. Dr. Rako kaže da u prvom slučaju ovisi o razlozima postavljanja katetera, ali da je do 80 posto pacijenata koji su dugotrajno kateterizirani moguće ponuditi terapiju Rezum. Dakako, prvo moraju proći obradu.

Kad je riječ o već operiranim pacijentima, njihovo podvrgavanje terapiji Rezum ovisi o izgledu i količini preostalog tkiva prostate. Dakle, procjena se razlikuje od pacijenta do pacijenta, no u praksi je većini pacijenata i nakon prethodne operacije prostate moguće ponuditi terapiju Rezum ako su tegobe s mokrenjem posljedica rasta prostate.

Za više informacija o terapiji Rezum ili za rezervaciju termina pregleda obratite se Croatia poliklinici na telefonski broj 072 000 999 ili na e-adresu narudzbe.poliklinika@crosig.hr.

PROMO ČLANAK

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo