Zdravlje

Zdravlje

Stanite na kraj bolnim mjesečnicama

Grčevi nisu čudna stvar za vrijeme menstruacije. Javljaju se jer tijelo otpušta razne hormone, uključujući prostaglandin zbog kojeg se maternica stišće, a neke žene imaju veću koncentraciju nego druge. Inače, ovaj hormon također pomaže istisnuti bebu iz maternice prilikom porođaja. Grčevi obično traju dan-dva, međutim, ako su nepodnošljivi tada se radi o dismenoreji, a procjenjuje se kako se do 60 posto žena susreće s ovim problemom.

Uzimanje analgetika može trenutno ublažiti bol, no oni neće djelovati na pravi uzrok i bolne će se mjesečnice ponavljati. Rezultati sugeriraju korištenje oralne kontracepcije, a stručnjaci savjetuju preparate sa snažnijom gestagenskom komponentom.

Na svu sreću, na raspolaganju su vam mnogi koraci kojima možete ublažiti ove bolne simptome.

Probajte se opustiti pod toplim tušem ili relaksirajte mišiće termoforom kojeg trebate postaviti na donji dio trbuha i leđa.

Maknite remen, skinite uske traperice, sako ili bilo koji dugi odjevni predmet koji vas stišće u trbušnom području.

U svoju prehranu uključite kineski krumpir (divlji jam) – korijen ove biljke služi kao hrana, a čak su ga Asteci i Maje koristili.

Izbjegavajte kavu i općenito pića s kofeinom koja za mnoge žene pogoršavaju bolove.

Probajte sok mrkve ili skuhajte juhu od mrke, s obzirom da ovo povrće može ublažiti menstrualne tegobe.

Rezultati najnovijeg eksperimentalnog talijanskog istraživanja su pokazali kako vitamin D3 može olakšati menstrualne grčeve, s obzirom da pomaže u sprječavanju proizvodnje prostaglandina, olakšavajući bol koja prati dismenoreju.

Prijašnja su istraživanja pokazala kako akupunktura pomaže kod bolnih menstrualnih grčeva koji pogađaju gotovo pola ženske populacije u reproduktivnoj dobi. Ova metoda liječenja koristi se dugi niz godinama u Kini, a sve veći broj zapadnih stručnjaka prihvaća ju kao učinkovito sredstvo liječenja.

Prijašnja su istraživanja pokazala kako akupunktura pomaže kod bolnih menstrualnih grčeva koji pogađaju gotovo pola ženske populacije u reproduktivnoj dobi. Ova metoda liječenja koristi se dugi niz godinama u Kini, a sve veći broj zapadnih stručnjaka prihvaća ju kao učinkovito sredstvo liječenja.

S obzirom da spada u gorke biljke, stolisnik se koristi za liječenje bolesti želuca i crijeva, problema s probavom, jetrom i žuči. Također djeluje protuupalno, ublažava grčeve i dobro utječe na nervozu. Čaj od stolisnika pobuđuje rad bubrega, pospješuje cirkulaciju, a smanjuje teškoće uslijed reume i gihta. Izrazito je popularan kod žena jer pomaže kod svih tegoba veznih uz mjesečnicu, i kad je obilna i kad je oskudna, ublažava grčeve maternice, simptome PMS-a, nervozu i umiruje upalu jajnika.

Nakon 30-godišnjeg istraživanja, znanstvenici su napokon pružili
uvjerljiv dokaz prema kojem kombinirane oralne kontracepcijske tablete zaista
ublažavaju simptome bolne menstruacije odnosno dismenoreje. 

Tako je dr. Ingela Lindh s timom znanstvenika Instituta za kliničku znanosti
švedskog Sveučilišta Gothenburg otkrila kako se žene koje koriste kombinirane
oralne kontracepcijske tablete rjeđe susreću s jakim bolovima, u usporedbi sa
ženama koje ih ne koriste.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo