Jaja su puna hranjivih tvari i proteina koji pružaju energiju kroz cijelo poslijepodne.
Pronaći recepte za hranu koja je ujedno zdrava, fina te se može odnijeti na posao, fakultet ili u školu, vrlo je teško. Dani su ubrzani i stresni. Ponekad je najlakše kupiti sendvič, pecivo ili već gotovu hranu. No, zašto biste bacali novac, jeli nezdravo i gubili energiju. Jaja su bogata mineralima, vitaminima, bjelančevinama i proteinima. Bjelanjak sadrži sve proteine dok se ostale hranjive tvari mogu naći u žumanjku. Ti sastojci pomažu održati visoku razinu energije kroz cijeli dan kako biste ispunili sve svoje obaveze.
Kuhana jaja s prokulicama
2 osobe
Sastojci:
¼ šalice umaka od sezamovih sjemenenki (Tahini umak)
1.5 kg prokulica (narezanih na četvrtine)
½ šalice maslinovoga ulja
5 naribanih mrkva
1 cvjetača (narezana na manje komade)
3 stabljke celera (usitnjene)
4 žlice meda
½ vezice kopra
4 kuhana jaja
jedan iscijeđen limun
malo papra
malo soli
feta sira
Priprema: Postavite dva pekača u pećnicu te zagrijte na 200°C. Prokulice posute dijelom maslinova ulja ubacite u jedan pekač, a u drugi, cvjetaču, mrkvu i celer polivene ostatkom ulja i limuna. Začinite sve sa paprom i soli te na svaki dodajte po dvije žlice meda. Nakon 5 minuta pojačajte pećnicu na 220°C. Za 10-15 minuta će se povrće početi karamelizirati i poprimati zlatno-smeđu boju. U velikoj zdjeli pomiješajte sastojke iz pečnice zajedno sa fetom sira i koprom. Servirajte na tanjur zajedno sa kuhanim jajima.
Poširana jaja s povrćem
2 osobe
Sastojci:
1 šalica crvene kvinoje
2 žlice soja umaka
sok od iscijeđenoga limuna
2 žlice maslinovog ulja
1 avokado (izrezan po dužini)
4 naribane mrkve
4 šalice mladoga kelja
malo soli
malo papra
Priprema: Pomiješajte soja umak, maslinovo ulje i sok od limuna kako biste dobili preljev. Na tanjur poslužite avokado prekriven kvinojom i naribanom mrkvom. Dodajte mladoga kelja te sve zalijte kombinacijom preljeva. U sve to ubacite poširana jaja. Mogu biti cijela ili narezana na pola.
Jaja sa slaninom
2 osobe
Sastojci:
2 kruščića
2 žlice maslinovog ulja
malo soli
malo papra
8 komada slanine
4 kuhana jaja
¼ šalice svježega peršina
Priprema: Kruščiće možete narezati na komadiće i staviti u pećnicu na 8 minuta, zagrijanu na 200°C. Kada poprime zlaćanu boju prelijte ih maslinovim uljem, soli i paprom. Slaninu pržite na tavi dok ne postane fina i hrskava. Jaja narežite na pola te sve posipajte peršinom.
Ovi recepti odličan su izbor i za nadolazeće uskršnje obroke!
Foto: Shutterstock
M.S.