Počela je sezona kukuruza zato uživajte u povrću koje možete pripremiti na razne načine, oid doručka do juha i salata.
Jedna šalica kuhanoga kukuruza sadži 130 kalorija, 4 grama proteina i 2 grama masti. Dobar je izvor vlakana i folne kiseline. Sadrži također široku lepezu drugih nutrijenata kao što su vitamini B skupine, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink. Pun je sastojaka koji su povezani sa zdravljem srca i prevencijom karcinoma. Smatra se cjelovitom žitaricom pa zašto ga ne biste dodali svakodnevnim obrocima.
Juha s piletinom i kukuruzom
Sastojci:
- 3 komada slanina, nasjeckane
- 1 luk
- 3 žlice brašna
- 4,5 dcl pileće juhe
- 3 šalice mlijeka
- 3 klipa kukuruza
- 2 1/2 šalice nascjeckane piletine
- Sol
- Mljeveni papar
Priprema:
- U velikom loncu, na srednjoj toplini, kuhajte slaninu dok ne dobije smeđu boju, odnosno oko 5 minuta. Dodajte luk i kuhajte još 5 minuta. Zatim stavite brašno i miješajte 1 minutu dok brašno postane lagano zlatno.
- Polagano dodavajte piletinu, stalno miješajte kako ne biste imali grudice. Ulijte mlijeko i dodajte očišćene klipove kukuruza. Neka se krčka i kuha oko 15 minuta. Ponekad pomiješajte kako bi se bolje upio okus kukuruza.
- Umiješajte zrna kukuruza i piletine još, neka se kratko vrijeme krčka te zatim maknite sa štednjaka i poslužite toplo.
Riblje tortilje s kukuruzom na roštilju
Sastojci:
4 klipa kukuruza
1 kg lososa
2 žličice kanola ulja (od uljane repice)
½ soka od limete
Sol
Mljeveni papar
8 tortilja od kukuruza
2 šalice isjeckanog zelenog kupusa
Chilli majoneza:
2 žlice grčkog jogurta
2 žlice majoneze
1 žličica chilli umaka
1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
Priprema:
- Zagrijte roštilj ili tavu na srednju toplinu. Stavite kukuruz i pecite 4-5 minuta te začinite sa soli i paprom. Začinite ribu s kanola uljem, sokom od limete, soli i paprom. Pecite 5-6 minuta svaku stranu.
- Za chilli majonezu stavite ribu u malu posudu te pokrijte papirom kako bi upio ostatak tekućine. U drugoj maloj posudi pomiješajte jogurt, majonezu, chilli umak i sok od limuna, miješajte dok se ne stopi jedno s drugim. U tortilje stavite ribu, zelje i chilli majonezu. Poslužite s kukuruzom.
Recepti s mahunama: kako su ih pripremale naše bake
M.S.
Foto: Shutterstock