Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hrana koju trebate jesti ili izbjegavati ako imate kronični gastritis

Kronični gastritis označava upalu želučane sluznice, a simptomi koji se najčešće pojavljuju je pečenje ili žarenje u želudcu, mučnina, povraćanje, nadutost, kao i podrigivanje i žgaravice.

Kronični se oblik gastritisa dijeli u tri skupine, a to su erozivni, neerozivni i posebni tipovi. Dok je neerozivni najčešće uzrokovan infekcijom bakterije Helicobacter pylori, uzroci erozivnog tipa mogu biti različiti lijekovi, alkohol, kao i traume želučane sluznice.

Pojava simptoma, kao i njihova jačina, kod kroničnog gastritisa uvelike ovisi o prehrani oboljele osobe. Na primjer, ako osoba ne jede duže vrijeme, bol može biti jača, kao i što određene namirnice mogu “aktivirati” gastritis. Dok se kod blažeg oblika gastritisa propisuje terapija lijekovima, kod kroničnog gastritisa – najvažnije je ono da oboljela osoba pazi na prehranu kako bi se simptomi što rjeđe pojavljivali, dok se terapije lijekovima izdaju, ali ovisi od osobe do osobe koliko su uspješne.

Što jesti ako imate žgaravicu, gastritis i GERB?

Uz ovu prehranu, također se savjetuje uzimati neke biljne pripravke, poput čaja od lana, komorača ili metvice.

Što jesti ako imate kronični gastritis?

 • Preporučuje se jesti najviše četiri porcije voća dnevno, pogotovo jabuke (kao i jabučni sok), banane, breskve, kruške, grožđe, kiwi, dinje. Ovo bi se voće trebalo jesti samostalno i ne odmah poslije obroka jer se voće inače brzo probavlja, a još neprobavljeni obrok prije će usporiti i probavu voća – te može doći do fermentacije voća i do probavnih tegoba.

 • Kod povrća nema posebnih ograničenja, osim da se ne bi trebalo jesti sirovo, već barem malo kuhano na pari, posebno kuhani krumpir, zeleno kuhano povrće.

 • Kod kroničnog gastritisa, savjetuje se konzumirati biljno mlijeko, kao i ako je moguće – domaći jogurt te svježe sireve. Trebali biste ograničiti konzumaciju na tek tri porcije dnevno, i u tim slučajevima birati one s niskim udjelom masnoće.

 • Možete konzumirati nemasno mlado i svježe pileće, teleće i goveđe meso, koje treba biti pripremljeno “na naglo” s tek malo začina. Također, mogu se konzumirati zamjene za meso – tofu i soja.

 • Proizvodi od žitarice koji su dopušteni kod kroničnog gastritisa su riža, kruh od cjelovitih žitarica, tjestenina, krumpir, zob i graham.

 • Kao i uvijek, voda je napitak koji se uvijek preporučuje, a uz to smijete piti svježe voćne sokove, napitke bez kofeina, kao i biljne čajeve, a čak su i gazirana pića dopuštena u umjerenoj količini

Kako odabrati što zdraviju bocu za vodu?

Što izbjegavati ako imate kronični gastritis?

 • Nekim osobama s kroničnim gastritisom ne odgovara jesti voće za doručak, “na prazan želudac”, a također može smetati neoguljeno voće. Kao mogući iritanti, navode se naranča, grejp…

 • Od povrća, osobama oboljelima od kroničnog gastritisa može smetati rajčica, pa ju se ne preporuča jesti neoguljenu, a nekim osobama može smetati čak i u juhama i umacima. Uz rajčicu, trebali biste izbjegavati i ukiseljeno povrće, poput kupusa i krastavaca.

 • Mliječne proizvode biste trebali ograničiti, no ne i potpuno izbaciti s obzirom da su izvor kalcija i vitamina D. Također, važno je izbjegavati začinjene sireve, kao i one punomasne.

 • Što se mesnih proizvoda tiče, svinjsko i ovčje meso, kao ni konzumirati pohano meso (to se odnosi na svu pohanu hranu). Uz to, osobe s kroničnim gastritisom bi trebale izbjegavati prerađene mesne proizvode, kao salame, paštete i slično…

 • Simptome kroničnog gastritisa aktivirat će i konzumiranje papra, ocata, majoneze, margarina, kao i kolači s mnogo nadjeva

 • Uz to, važno je izbjegavati bilo kakve napitke s kofeinom, kao i alkoholna pića i konzumiranje duhana, odnosno cigareta. 

Pogledajte savjete nutricionistice Gluhak za prehranu kod drugih kroničnih bolesti!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo