Hrana i recepti

Hrana i recepti

Masna prehrana vodi raku prostate

Istraživači su ustanovili kako prehrana koju karakterizira visoki udio masnoća može pridonijeti nastanku raka prostate, benignoj hipertrofiji i prostatitisu.

Rak prostate je
najčešći oblik malignih bolesti i druga po redu vrsta kancerogenih bolesti koja
uzrokuje smrt. Svake godine uzme oko 400 života u Hrvatskoj. Osim bitnih
faktora rizika koje pripisujemo stilu života, kao što su pušenje, alkohol ili
manjak tjelesne aktivnosti, veliku ulogu u razvijanju malignih bolesti ima i
prehrana.

Najčešće tegobe vezane uz prostatu
su prostatitis i njeno povećanje – benigna
hiperplazija prostate
koja je popraćena usporenim
mokrenjem, slabim ili isprekidanim mlazom, boli pri mokrenju, jakim i
iznenadnim podražajem za mokrenjem, te inkontinencijom.

Američki su znanstvenici
zaključili kako masnoća djeluje kao okidač kompleksu proteina zvanom nuklearni
faktor kappa B, koji kontrolira DNK transkripciju. On se aktivira kao odgovor
na upalu koju uzrokuje konzumacija masne hrane.

Kako bi potvrdili svoju tezu,
stručnjaci su jednu skupinu laboratorijskih miševa hranili namirnicama s
visokim postotkom masnoće, dok je druga skupina konzumirala gotovo bezmasne
namirnice. Izmjerili su količinu markera oksidativnog stresa u stanicama prostate,
te dobili dokaz kako je masna prehrana započela lančanu reakciju tako što je
aktivirala nuklearni faktor kappa B. Rezultat je bila povećana težina prostate,
te proliferacija stanica koja vodi do benigne hiperplazije i upale.

Istraživanje je pokazalo kako prehrana svojstvena
suvremenom brzom životu nimalo ne pridonosi muškom zdravlju. Na ovom tragu,
nedavno je američko istraživanje pokazalo kako muškarci s niskom razinom
kolesterola
imaju manje šanse za razvijanjem naprednog stupnja raka prostate.

Prehrana
za niži kolesterol

Visoke razine
štetnog kolesterola mogu se jedino sniziti temeljitim promjenama prehrane.
Konzumacija orašastih plodova,
pogotovo badema koji
su bogati izvori mononezasićenih masnih kiselina, izrazito je dobra za borbu
protiv lošeg kolesterola. Ribe
su rudnik omega-3 masnih kiselina koje višestruko pomažu našem
organizmu. Optimalna je konzumacija 1,5 do tri grama omega-3 kiselina dnevno, a
otprilike 110 grama
lososa sadrži tu potrebnu količinu.

Ako niste obožavatelj okusa ribe, a morate sniziti
kolesterol, probajte s dodacima ribljeg ulja. Uz ribu možete uživati u čaši crnog vina koje štiti srce i
snižava kolesterol.

Više o prehrani za
dovođenje kolesterola pod kontrolu pročitajte u članku 12 trikova za
snižavanje kolesterola
.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo