Svake godine nekako se posve prirodno dogodi naglo širenje trenda neke namirnice pa nam se čini da je cijeli svijet poludio za njom. Sve te namirnice već imamo u svom okruženju, a pogledajte koji nas trendovi u zdravoj prehrani očekuju u godini u koju smo tek ušli.
Svi mi, više ili manje, volimo biti u trendu. Ako ne slijedimo slijepo trendove, onda barem volimo biti u tijeku s aktualnostima u svijetu. U posljednjih par godina zabilježen je porast trenda zdravoga života i zdrave prehrane. Upravo stoga vam donosimo 5 hit namirnica koje će obilježiti godinu pred nama.
1. Kineska šećerna trska je nova kvinoja
I tek što ste se naviknuli (i zavoljeli) kvinoju, stiže joj alternativa – kineska šećerna trska. Naime, ova se namirnica može konzumirati kao žitarica, a njezina je pogodnost u tome što je bez glutena pa je tako savršena za osobe koje boluju od celijakije. Poprilično ju je teško pronaći u integralnome obliku, ali zato s brašnom kineske šećerne trske možete činiti čuda!
2. Vrisak
Ljekovita mediteranska biljka koja blagotvorno djeluje na poticanje spolnoga nagona, pomaže kod problema s bubrezima, umiruje živce, tjera gliste… Nutricionisti govore kako biste, osim konzumacije u obliku čaja, vrisak mogli koristiti kao bilo koje drugo začinsko bilje. Isto tako, izrazito su cijenjene zdrave grickalice koje se temelje na mediteranskoj prehrani pa tako, osim vriska, u sebi imaju lavandu i limun. Zvuči itekako ukusno!
Niskokalorične grickalice: zdravi čips od prokulica i kokice s okusom pizze
3. Morsko povrće
U 2017. zaljubit ćemo se u nove-staru zelenu namirnicu – morsko povrće, odnosno alge. Ne samo da su ove niskokalorične, a nutritivno bogate, nego su i savršene za azijski način prehrane koji se obično navodi kao jedan od razloga dugovječnosti. Možete eksperimentirati s različitim vrstama algi kao što su morska salata, nori, dulse, kombu i wakame i sl.
4. “Ružno” voće i povrće
Svake se godine na tone i tone voća i povrća baci jer ne zadovoljavaju zahtjevima tržišta. Nećemo uzimati smeđe banane, jabuke nepravilnoga oblika, prevelike ili premale krumpire… Postala nam je bitnija estetika nego kvaliteta same namirnice. Nutricionisti, ali i ekološki osviještene osobe svakako savjetuju da se bira “ružno” voće i povrće.
Ne samo da ima jednake, ako ne i veće, nutritivne vrijednosti od onoga koje nalazimo u trgovinama, nego ćemo na taj način sudjelovati i u očuvanju okoliša u kojem živimo.
5. Hrana u zdjelicama
Najprije smo bili okruženi acai bobicama, pa kvinojom, pa chia sjemenkama… I sve je, naravno, moralo biti lijepo dekorirano kako bi nam bilo još privlačnije. U 2017. nas očekuje više jela pripremljenih tako da budu savršena za – zdjelicu. U 2016. već započet koncept doručka u zdjelici i u ovoj će se godini nastaviti i opet ćemo moći uživati u lijepim i nutritivno bogatim obrocima te na taj način biti i u trendu i u dobrome zdravlju.
Neka superhrana postane dio vašeg jelovnika!
Foto: Shutterstock
J. R.