Prehrambeni trendovi: 5 hit namirnica za 2017! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prehrambeni trendovi: 5 hit namirnica za 2017!

Svake godine nekako se posve prirodno dogodi naglo širenje trenda neke namirnice pa nam se čini da je cijeli svijet poludio za njom. Sve te namirnice već imamo u svom okruženju, a pogledajte koji nas trendovi u zdravoj prehrani očekuju u godini u koju smo tek ušli.

Svi mi, više ili manje, volimo biti u trendu. Ako ne slijedimo slijepo trendove, onda barem volimo biti u tijeku s aktualnostima u svijetu. U posljednjih par godina zabilježen je porast trenda zdravoga života i zdrave prehrane. Upravo stoga vam donosimo 5 hit namirnica koje će obilježiti godinu pred nama.

1. Kineska šećerna trska je nova kvinoja

I tek što ste se naviknuli (i zavoljeli) kvinoju, stiže joj alternativa – kineska šećerna trska. Naime, ova se namirnica može konzumirati kao žitarica, a njezina je pogodnost u tome što je bez glutena pa je tako savršena za osobe koje boluju od celijakije. Poprilično ju je teško pronaći u integralnome obliku, ali zato s brašnom kineske šećerne trske možete činiti čuda!

2. Vrisak

Ljekovita mediteranska biljka koja blagotvorno djeluje na poticanje spolnoga nagona, pomaže kod problema s bubrezima, umiruje živce, tjera gliste… Nutricionisti govore kako biste, osim konzumacije u obliku čaja, vrisak mogli koristiti kao bilo koje drugo začinsko bilje. Isto tako, izrazito su cijenjene zdrave grickalice koje se temelje na mediteranskoj prehrani pa tako, osim vriska, u sebi imaju lavandu i limun. Zvuči itekako ukusno!

Niskokalorične grickalice: zdravi čips od prokulica i kokice s okusom pizze

3. Morsko povrće

U 2017. zaljubit ćemo se u nove-staru zelenu namirnicu – morsko povrće, odnosno alge. Ne samo da su ove  niskokalorične, a nutritivno bogate, nego su i savršene za azijski način prehrane koji se obično navodi kao jedan od razloga dugovječnosti. Možete eksperimentirati s različitim vrstama algi kao što su morska salata, nori, dulse, kombu i wakame i sl.

4. “Ružno” voće i povrće

Svake se godine na tone i tone voća i povrća baci jer ne zadovoljavaju zahtjevima tržišta. Nećemo uzimati smeđe banane, jabuke nepravilnoga oblika, prevelike ili premale krumpire… Postala nam je bitnija estetika nego kvaliteta same namirnice. Nutricionisti, ali i ekološki osviještene osobe svakako savjetuju da se bira “ružno” voće i povrće.

Ne samo da ima jednake, ako ne i veće, nutritivne vrijednosti od onoga koje nalazimo u trgovinama, nego ćemo na taj način sudjelovati i u očuvanju okoliša u kojem živimo.

5. Hrana u zdjelicama

Najprije smo bili okruženi acai bobicama, pa kvinojom, pa chia sjemenkama… I sve je, naravno, moralo biti lijepo dekorirano kako bi nam bilo još privlačnije. U 2017. nas očekuje više jela pripremljenih tako da budu savršena za – zdjelicu. U 2016. već započet koncept doručka u zdjelici i u ovoj će se godini nastaviti i opet ćemo moći uživati u lijepim i nutritivno bogatim obrocima te na taj način biti i u trendu i u dobrome zdravlju. 

Neka superhrana postane dio vašeg jelovnika!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo