Prehrana bogata orasima i orahovim uljem može pripremiti organizam za bolje podnošenje stresa, otkrili su znanstvenici Pennsylvania State Sveučilišta. Oni su prije svega željeli otkriti kako namirnice koje sadrže višestruko nezasićene masti utječu na krvni tlak tijekom mirovanja kao i za vrijeme stresa.
Prethodne studije su pokazale da omega-3 masne kiseline – poput
alfa linolenske kiseline otkrivene u orasima i sjemenkama lana – mogu sniziti razinu
LDL lošeg kolesterola. Spomenute namirnice mogu smanjiti
C-reaktivni protein i druge markere upale.
“Ljudi koji pokazuju pretjerani biološki odgovor na stres, izloženi su većem
riziku od bolesti srca. Mi smo prije svega željeli saznati
mogu li omega 3-masne kiseline iz biljnih izvora poništiti kardiovaskularni
odgovor na stres”, izjavila je Sheila G. West, docentica Pennsylvania
State Sveučilišta.
Istraživači su, za potrebe studije, proučavali 22 zdrave odrasle osobe s
povišenim LDL kolesterolom. Svi su sudionici zamoljeni da održe govor ili uronjene nogu u hladnu vodu.
Riječ je naime o dobro poznatim uzročnicima stresa. Dodavanje laneno ulje orah
dijeta nije dodatno sniziti krvni tlak.
Istraživači su otkrili da prehrana koja obiluje orasima i orahovim uljem snižava
krvni tlak i njegov odgovor na stres.
“Riječ je o prvom istraživanju koje pokazuje da orasi i
orahovo ulje snižavaju krvni tlak za vrijeme stresa. Otkriveni
rezultati potvrđuju da bi prehrambene promjene mogle pomoći našem organizmu u
boljoj reakciji na stres”, zaključili su znanstvenici.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of the American
College of Nutrition.
K. R.