Zobena kaša idealan je izbor za doručak, a donosimo i 10 razloga zašto je jesti.
1. Daje energiju i osjećaj sitosti
Zob je bjelančevinama (proteinima) najbogatija vrsta žitarica u našem podneblju. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle “skokove” i “padove” šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput kroasana, buhtli, rafiniranih kukuruznih pahuljica i ostalih nezdravih varijanti za doručak.
5 načina kako zobena kaša može učiniti kožu i kosu ljepšom
2. Opskrba energijom
Nakon konzumiranja zobene kaše bit ćete ravnomjerno opskrbljeni energijom i dulje ćete zadržati osjećaj sitosti. Za to su, među ostalim, zaslužna vlakna koja ujedno potiču metabolizam i probavu te pomažu sniženju kolesterola i krvnog tlaka.
3. Bogatstvo vitamina
Zob je “melem” za organizam i zbog obilja minerala (prije svega željeza i kalcija), vitamina B i vitamina E te aminokiselina.
10 slasnih ideja – što sve možete pripremiti od zobi za prste polizati
4. Začinite po ukusu
Pri kupnji zobi birajte cjelovitu žitaricu bez aditiva. Jednostavno je možete skuhati u vodi ili mlijeku (osobito je slasna i lagana ako joj dodate biljno zobeno mlijeko) te je “začiniti” svježim ili suhim voćem, kakao-prahom (bez dodanog šećera), medom, cimetom, jogurtom…
5. Idealna u svakom obroku
Zobena kaša nije rezervirana samo za doručak – odlično se “snalazi” u svim drugim varijantama kao prilog, međubrok, osnova za deserte…
Genijalni recepti za zobenu kašu koje morate isprobati
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock